Bekijk het origineel

Nobelprijs voor hoofd van atoombureau VN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nobelprijs voor hoofd van atoombureau VN

2 minuten leestijd

OSLO (ANP) - De Nobelprijs voor de vrede is dit jaar toegekend aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en aan IAEA-directeur Mohammed al-Baradei. Dat is vandaag bekendgemaakt op de internetpagina Nobelprize.org.

De Egyptenaar staat al sinds 1997 aan het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Vorige maand werd hij voor de derde keer gekozen als directeur van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties.

Al-Baradei stond de afgelopen jaren voortdurend in de schijnwerpers. Eerst wegens de IAEA-inspecties in Irak eind jaren negentig en de ontmanteling van massavernietigingswapens in dat land.

Vervolgens vooral wegens de controverse tussen Iran en het Westen over het Iraanse nucleaire programma en het conflict over het Noord-Koreaanse kernprogramma.

Al-Baradei kreeg hierbij van Washington steeds het verwijt dat hij niet krachtig genoeg optrad tegen het regime in Teheran. Bovendien stak het Washington dat de Egyptenaar de militaire inval in Irak in 2003 had veroordeeld, omdat er geen bewijs was dat er massavernietigingswapens waren, zoals de VS de wereld wilden doen geloven.

De VS deden dan ook vergeefse pogingen hem te wippen en verzetten zich lang tegen een nieuwe termijn voor Al-Baradei. Door gebrek aan steun binnen het 35-koppige bestuur van het in Wenen gevestigde IAEA moesten de Amerikanen bakzeil halen. Uiteindelijk moesten ze zich neerleggen bij zijn herbenoeming in september 2005.

Zie ook pag. 7: "Nobelprijs voor de vrede heeft vooral symbolische waarde".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nobelprijs voor hoofd van atoombureau VN

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken