Bekijk het origineel

Nog 800.000 Pakistanen zonder onderdak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nog 800.000 Pakistanen zonder onderdak

2 minuten leestijd

RAWALPINDI - De Verenigde Naties hebben gisteren opnieuw gemaand tot spoed bij de hulpverlening aan de overlevenden van de aardbeving in Pakistan, waar twee weken na de ramp en kort voor het invallen van de winter nog 800.000 mensen geen enkele beschutting hebben tegen regen, kou of sneeuw.

Duizenden levens staan op het spel, zei VN-coördinator Rashid Kalikov in Muzaffarabad, de verwoeste hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kasjmir. "De omvang van deze ramp is groter dan enig land aankan", zei hij.

De Amerikaanse generaal John Abizaid kondigde aan dat binnenkort elf Chinook-helikopters de hulpverlening gaan versterken. Er zijn al zeventien Amerikaanse helikopters ingezet, evenals de enige mobiele chirurgische kliniek van het Amerikaanse leger.

Ook al-Qaida heeft opgeroepen tot hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan, ondanks de verbondenheid van de regering van president Pervez Musharraf met de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. "U moet zo veel hulp aan de slachtoffers geven als u kunt, ongeacht Musharrafs banden met de Amerikanen", zei Ayman al-Zawahri, de rechterhand van Osama bin Laden, in een videoboodschap die werd uitgezonden door de Arabische televisiezender al-Jazeera. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen commentaar geven op de oproep van al-Qaida, net zo min als minister van Informatie Sjeik Rashid Ahmed, de officiële regeringswoordvoerder.

Het aantal doden in het Pakistaanse deel van Kasjmir en de aan Afghanistan grenzende provincie "Northwest Frontier" wordt nu officieel geschat op 78.000. In het Indiase deel van Kasjmir vielen 1350 doden. In het getroffen gebied zijn sinds 8 oktober honderden naschokken geregistreerd. Bij een naschok gisteren, met een magnitude van 6, werden in Pakistan geen nieuwe slachtoffers gemeld, maar wel vijf doden in de Afghaanse provincie Zabul.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zaterdag de Pakistaanse autoriteiten ervan beschuldigd hulpgoederen voor de slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober achter te houden. Islamabad spreekt de aantijgingen tegen.

Volgens HRW worden onder meer tenten en dekens niet uitgedeeld aan de mensen die ze nodig hebben, maar opgeslagen in Muzzafarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kasjmir. Civiele autoriteiten die onder toezicht van het Pakistaanse leger werken, zouden daarvoor verantwoordelijk zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nog 800.000 Pakistanen zonder onderdak

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken