Bekijk het origineel

Snelheid rond grote steden naar 80 km

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Snelheid rond grote steden naar 80 km

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten mogen op een aantal wegvakken rond de vier grote steden vanaf dinsdag niet harder rijden dan 80 kilometer per uur.

Minister Peijs (Verkeer) opent in de ochtendspits op een tankstation op de A12 richting Utrecht de campagne hiervoor. Zij lapt vanaf kwart voor negen de voorruiten van auto's die komen tanken, maakte haar ministerie gisteren bekend.

Het motto van de campagne is "Rij schoner, rij 80 in z'n 5". De maximumsnelheid van 80 kilometer gaat gelden op de A10 West tussen Nieuwe Meer en de Coentunnel (Amsterdam), de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein (Rotterdam), de A12 tussen het Prins Clausplein en Den Haag-Centrum en de parallelbanen van de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten (Utrecht).

Peijs, die de plannen een jaar geleden in de Tweede Kamer aankondigde, wil zo luchtvervuiling en geluidsoverlast aanpakken. Op de A13 bij Overschie loopt sinds 2002 al een experiment met zo'n 80-kilometerzone. De lucht is daar volgens Peijs een stuk schoner geworden en het lawaai een stuk minder, terwijl de vertraging voor de automobilist beperkt blijft.

Haar departement is van plan autorijders voor de nieuwe zones met snelheidsbeperking te waarschuwen via radiospotjes, motto- en matrixborden langs en boven de snelweg, advertenties in kranten en huis-aan-huisbladen. Snelheidsmaniakken lopen gemakkelijk tegen de lamp, omdat er op de bewuste wegvakken permanente trajectcontrole komt.

In totaal geldt de nieuwe snelheidsbeperking op 25 kilometer weg. Milieudefensie vindt dat veel te weinig en probeert via de rechter gedaan te krijgen dat op ruim 200 kilometer rond de grote steden de limiet naar 80 kilometer per uur gaat.

Verkeer en Waterstaat laat dinsdag op tal van andere tankstations rond de grote steden promotieteams uitrukken om ramen te lappen. Na de wasbeurt krijgen de bestuurders een sachet met schoonmaakdoekjes, met de tekst "Rij schoner, rij 80!"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Snelheid rond grote steden naar 80 km

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken