Bekijk het origineel

Berlusconi verdedigt hoofd inlichtingendienst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Berlusconi verdedigt hoofd inlichtingendienst

1 minuut leestijd

ROME (AP) - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft het gisteren opgenomen voor het hoofd van de Italiaanse inlichtingendienst Sismi, die ervan wordt beschuldigd willens en wetens vervalste documenten te hebben toegespeeld aan de Amerikaanse regering.

De documenten werden gebruikt om de invasie van Irak te rechtvaardigen. In een verklaring sprak Berlusconi zondag zijn waardering uit voor het werk van Nicolo Pollari en wees hij de roep om Pollari's aftreden van de hand. Een parlementaire commissie zal Pollari deze week ondervragen over zijn veronderstelde rol bij het doorsturen van documenten -waarvan hij wist dat ze vervalst waren- die zouden aantonen dat Saddam Hussein heeft geprobeerd om in Niger uranium te kopen.

De krant La Repubblica publiceerde afgelopen week de beschuldiging dat de Italiaanse regering betrokken zou zijn geweest bij het verschaffen van de vervalste documenten aan de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ. Het kant oor van Berlusconi heeft dit van de hand gewezen.

Na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS zette Berlusconi volgens La Repubblica Pollari onder druk om een substantiƫle bijdrage te leveren aan de jacht op massavernietigingswapens in Irak. Om Berlusconi tevreden te stellen kwam Pollari op de proppen met een dossier dat onder meer bestond uit informatie die was gestolen uit de ambassade van Niger in Rome, aldus La Repubblica. De Italiaanse oud-president Cosima zei gisteren dat Pollari ontslag moet nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Berlusconi verdedigt hoofd inlichtingendienst

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken