Bekijk het origineel

Organen Palestijnse jongen voor Israëlische patiënten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Organen Palestijnse jongen voor Israëlische patiënten

2 minuten leestijd

JERUZALEM - De ouders van de 12-jarige Palestijn Ahmed Khatib, die per ongeluk door Israëlische militairen is doodgeschoten, hebben zijn organen gisteren ter beschikking gesteld van drie Israëlische patiënten.

De vader van de jongen, Ismail Khatib, zei dat zijn besluit was ingegeven door persoonlijke ervaringen. Hij had een broer die stierf in afwachting van een levertransplantatie, en had zich toen voorgenomen anderen te helpen, ongeacht hun nationaliteit.

De moeder van de 12-jarige jongen zei gisteren tijdens de begrafenis bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever dat het er niet toe doet of een Israëli of een Palestijn profijt heeft van de afgestane organen. Maar het moet duidelijker maken dat de Palestijnen vrede en verzoening willen.

Ahmed bezweek zaterdag in een Israëlisch ziekenhuis aan verwondingen die hij donderdag opliep toen hij in Jenin werd beschoten door Israëliërs die hem aanzagen voor een gewapende extremist. De jongen droeg een speelgoedgeweer. De militairen waren op jacht naar een lid van de Islamitische Jihad.

Ahmeds longen, hart en lever zijn getransplanteerd bij drie Israëlische meisjes, twee van Joodse en eentje van Druzische afkomst. Het Druzische meisje, de 12-jarige Samah Gadban, moest vijf jaar wachten voor artsen haar ouders zaterdag konden melden dat een donorhart was gevonden. Samah maakte het gistermiddag goed en haar vader noemde het besluit van Ahmeds ouders "een gebaar van liefde." Hij zou de ouders uitnodigen zodra zijn dochter het ziekenhuis in Petah Tikvah kon verlaten.

Een 14-jarig Joods meisje ontving Ahmeds longen, een zeven maanden oude baby kreeg zijn lever. De familie van de 14-jarige weigerde te worden geïnterviewd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Organen Palestijnse jongen voor Israëlische patiënten

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken