Bekijk het origineel

Apotheek biedt via internet gentest aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Apotheek biedt via internet gentest aan

2 minuten leestijd

WASPIK (ANP) - Patiënten kunnen via internet een test laten uitvoeren op hun genetische aanleg voor ziekten of aandoeningen. Een apotheek uit Waspik biedt deze dienst voortaan via www.mijnapotheek.nl aan, zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Het gaat voorlopig om testen die de aanleg voor overgevoeligheid voor gluten en melk aan het licht moeten brengen. Volgend jaar kan ook aanleg voor hoge bloeddruk en botontkalking worden getest. Een test voor de kans op het krijgen van kanker wordt volgens een woordvoerder misschien later aangeboden.

Volgens woordvoerder A. de Meere van apotheek Waesbeeck uit Waspik kost een test voorlopig 335 euro. Volgens hem hebben veel Nederlanders last van overgevoeligheid voor gluten, die vooral in graanproducten voorkomen, of melk. Als iemand een test aanvraagt, moet de persoon een buisje met wangslijm opsturen. Een Duits laboratorium voert de test uit.

Volgens De Meere bespreekt een erkende Nederlandse arts de uitslag met een patiënt. Volgens De Meere kunnen burgers zichzelf geruststellen door bij zijn bedrijf een test te laten uitvoeren.

De koepelorganisaties van artsen en apothekers, respectievelijk de KNMG en KNMP, vinden het zorgelijk dat burgers deze testen via internet kunnen laten uitvoeren. Volgens de artsenorganisatie KNMG maakt de website misbruik van de angst van mensen voor ziekten.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is het aanbieden van de testen via internet wettelijk toegestaan. Volgens een woordvoerster is een van de voorwaarden dat de test door een apotheker wordt afgegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Apotheek biedt via internet gentest aan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken