Bekijk het origineel

Moberg ziet voorganger wel als kassier

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moberg ziet voorganger wel als kassier

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Een poosje achter de kassa bij Albert Heijn is een mooie manier om de gevallen Ahold-topman C. van der Hoeven aan te pakken. Die uitspraak liet de huidige bestuursvoorzitter A. Moberg van het supermarktconcern zich gisteren ontlokken.

Opmerkelijk genoeg fungeerde zijn rivaal P. P. de Vries als aangever van het idee. Met zijn keuze voor een rol als kassier bedeelde de topman zijn voorganger niet de meest beroerde optie toe. Moberg moest kiezen uit drie mogelijkheden, waaronder ook een celstraf.

Op de vraag of Van der Hoeven geen gevangenisstraf moet krijgen voor zijn rol in de fraudezaak bij Ahold, wilde zijn opvolger geen antwoord geven. "Ik vind niet dat ik het voormalig management moet veroordelen", aldus Moberg. "Het is niet aan mij, maar aan de Nederlandse rechters."

De bestuursvoorzitter liet zich gisteren interviewen door directeur De Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ter gelegenheid van de Dag van het Aandeel, een jaarlijks congres van de beleggersvereniging. De twee zaten gemoedelijk naast elkaar, bijna amicaal zelfs.

Dat is opmerkelijk, want Moberg heeft in het verleden harde botsingen gehad met de VEB. Begin vorig jaar plaatste Ahold zelfs grote advertenties in de dagbladen waarin de beleggersclub werd opgeroepen lopende rechtszaken over de fraude bij het supermarktconcern in te trekken. Eerder uitte De Vries ook harde kritiek op het beloningspakket van de Ahold-topman.

Desondanks liet Moberg zich niet kennen. "Het is duidelijk dat we soms verschillende opvattingen hebben. Jullie hebben andere belangen en dat respecteer ik", zei hij ten overstaan van een zaal bomvol met particuliere beleggers. De VEB-directeur noemde de komst van Moberg op zijn beurt "heel sportief."

De bestuursvoorzitter herhaalde nog maar eens dat Ahold de financiële doelen die hij heeft gesteld ook daadwerkelijk zal halen. Het concern wil volgend jaar onder meer een winstmarge van 5 procent bereiken met zijn supermarkten. Marktvorsers betwijfelen of Moberg die belofte kan waarmaken, maar de topman houdt vol: "Ik ben namelijk een slecht verliezer."

Over de prestaties van zijn onderneming is Moberg al met al best tevreden, maar het rapportcijfer 10 is Ahold volgens hem nog niet waard. "We zitten ergens tussen de 6 en de 8, dus laat ik het maar op een 7 zetten." Dat cijfer boezemt Moberg zelf voldoende vertrouwen in, want hij vertelde zijn publiek dat hij dit jaar alleen maar aandelen Ahold heeft bijgekocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Moberg ziet voorganger wel als kassier

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken