Bekijk het origineel

Iran krijgt meer tijd voor compromis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iran krijgt meer tijd voor compromis

2 minuten leestijd

WENEN - De Verenigde Staten en de Europese Unie geven Rusland extra tijd om Iran over te halen een compromis te sluiten over zijn atoomprogramma.

Dat hebben diplomaten en functionarissen gisteren gezegd op voorwaarde van anonimiteit. Donderdag buigt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zich over de vraag of Iran moet worden doorverwezen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De VS en de EU zullen zich hiervoor niet hard maken, aldus de Amerikaanse en Europese bronnen. Rusland probeert Iran over te halen zijn uranium daar te laten verrijken.

Ook de aanwezigheid van Wit-Rusland, Cuba, Syriƫ en Venezuela -landen die waarschijnlijk tegen sancties tegen Iran zullen stemmen- in de raad van bestuur van het IAEA speelt mee in de beslissing de poging tot verwijzing uit te stellen, zeiden de bronnen. Een Europese diplomaat zei dat de VS en de EU bezig zijn een bredere coalitie op te bouwen tegen Iran.

De diplomaat en EU-bronnen lieten verder weten dat tijdens de bijeenkomst van donderdag vermoedelijk wel een verklaring wordt aangenomen waarin diepe bezorgdheid wordt geuit over een rapport van het IAEA. Daarin staat dat Iran nog steeds niet meewerkt met de inspecteurs van het atoomagentschap en cruciale militaire locaties nog steeds niet voor het IAEA openstelt.

Het Iraanse parlement keurde zondag een wetsvoorstel goed dat de regering ertoe verplicht grondige VN-inspecties van Iraanse atoomfaciliteiten te blokkeren als het land wordt doorverwezen naar de Veiligheidsraad. Het non-proliferatieverdrag staat Iran toe uranium te verrijken, maar de VS en de EU vrezen dat het land atoomwapens wil produceren. Iran ontkent dit en zegt het uranium te willen gebruiken voor het opwekken van energie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Iran krijgt meer tijd voor compromis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken