Bekijk het origineel

Dringende kwestie: hoeveel weegt Sharon?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dringende kwestie: hoeveel weegt Sharon?

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De Israëlische media proberen wanhopig een van de best bewaarde geheimen van het land te achterhalen: hoeveel weegt premier Ariel Sharon?

Sinds de overduidelijk te zware Sharon (77) zondag in het ziekenhuis werd opgenomen met een lichte beroerte, doen vele journalisten hun best om het antwoord op die vraag te vinden. Tot nu toe zonder succes.

Ziekenhuismedewerkers schoten in de lach toen hun de vraag werd gesteld. We hebben geen toegang tot zijn medisch dossier, was het antwoord. Ook journalisten die hun bronnen bij de geheime dienst Shin Bet aanwendden, kregen nul op het rekest.

Over de oorzaak van Sharons uitpuilende buik zijn de media het in ieder geval eens. Sharon zou veel vet vlees en junkfood tot zich nemen. Sharon, die dinsdag uit het ziekenhuis werd ontslagen, eet op zijn kantoor regelmatig shoarma, vette kalkoen of lamsvlees in een pitabroodje en falafel, wist de krant Yediot Ahronot te achterhalen. Zijn konvooi zou vaak tussenstops maken bij een populair restaurant in Jeruzalem voor een smakelijke meeneemhap.

Een van de diëtisten die de media citeerden, grapte dat het de hoogste tijd wordt dat Sharon, de drijvende kracht achter de terugtrekking uit de Gazastrook, nu zijn handen aftrekt van junkfood. Ook Sharon zelf maakt grappen over zijn gewicht. Shin Bet heeft volgens hem nog steeds geen kogelvrij vest gevonden dat groot genoeg is om over zijn buik te passen. Voor komieken is die buik een goudmijn. In het Israëlische programma Schitterend Land at een gigantische imitatie-Sharon slagroom van het kale hoofd van minster van Defensie Shaul Mofaz.

Omdat de krant Ma'ariv ondanks grote inspanningen maar niet achter Sharons gewicht kon komen, werd voor een andere invalshoek gekozen. Ma'ariv gaf de opdracht een opiniepeiling te laten uitvoeren. Zodoende kon worden bericht dat maar liefst 80 procent van de 500 ondervraagde Israëliërs vindt dat Sharon moet afvallen.

Een veelgehoorde motivatie is dat Sharon een voorbeeldfunctie vervult. "Misschien weet de premier zelf niet eens hoeveel hij weegt", speculeert Ma'ariv-redacteur Amnon Danker.

De zoektocht naar het antwoord duurt voort. De kans dat de kwestie op de achtergrond raakt als gevolg van plotseling gewichtsverlies van Sharon lijkt minimaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Dringende kwestie: hoeveel weegt Sharon?

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken