Bekijk het origineel

Colombia hervat gesprek met rebellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Colombia hervat gesprek met rebellen

2 minuten leestijd

BOGOTA - De leiding van de Colombiaanse guerrillabeweging Ejercito de Liberacion Nacional (Nationaal Bevrijdingsleger, ELN) is bereid gevonden het vredesoverleg te hervatten. Afgezanten van de regering en van het ELN kwamen eerder deze week in Cuba bijeen voor een eerste serie van oriënterende gesprekken.

De voor de gelegenheid tijdelijk uit de gevangenis ontslagen guerrillaleider Antonio Garcia verklaarde dat er geen reden meer bestaat om een hervatting van het vredesoverleg langer uit te stellen. "De uitkomst van de eerste gespreksronde stemt tot hoop", aldus Garcia, die van de Colombiaanse regering toestemming kreeg om de kerstdagen in vrijheid in Cuba door te brengen.

Het is de eerste keer dat de regering van president Alvaro Uribe in overleg treedt met de rebellen. In de eerste drie jaren van zijn ambtstermijn concentreerde het staatshoofd zich op het met Amerikaanse hulp moderniseren van de Colombiaanse strijdkrachten. Dit in een streven naar het militair verslaan van de twee guerrillabewegingen die actief zijn in het land. Mede dankzij het gebruik van een keur aan uit de VS ontvangen geavanceerde wapensystemen is het de regering gelukt de linkse verzetslegers dieper het oerwoud in te jagen.

De indruk bestaat dat de ongeveer 3500 strijders van het ELN zijn moegestreden. Een groeiend aantal leden deserteert om gebruik te maken van een amnestieregeling.

President Uribes voorganger Andres Pastrana verbrak in 2002 het vredesoverleg nadat het ELN bij herhaling een wapenstilstand schond. Het is nog niet bekend of het bevrijdingsleger tijdens het komende overleg wel een staakt-het-vuren in acht zal nemen.

De Revolutionaire Strijdkrachten (FARC), de grootste van de twee Colombiaanse guerrillabewegingen, weigert elke vorm van contact met de regering en laat geregeld weten bepaald niet onder de indruk te zijn van de nieuwe vuurkracht van het regeringsleger.

De FARC, die al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw een marxistische revolutie nastreven, beschikt over ongeveer 17.000 ervaren strijders. De beweging financiert haar strijd hoofdzakelijk uit de opbrengsten van de handel in cocaïne. Het kleinere Nationaal Bevrijdingsleger legt zich daarentegen toe op ontvoeringen, die een continue stroom van losgeld oplevert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Colombia hervat gesprek met rebellen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken