Bekijk het origineel

Vervolgd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vervolgd

3 minuten leestijd

Als het om vervolging gaat, krijgen vaak bepaalde landen de aandacht. Landen waarin christenen geen of beperkte vrijheden hebben. De landen van Centraal-Azië bijvoorbeeld - landen waar zich met regelmaat incidenten voordoen, meer dan in deze column beschreven kan worden.

Er zijn echter minder opvallende situaties die zeker ook onder de noemer "geloofsvervolging" te vangen zijn. Situaties waarin uiteindelijk, net als in landen met een strenge godsdienstwetgeving, de strijd tussen de duisternis en het Licht zichtbaar wordt.

Jangovy en Sara wonen op de toendra van het schiereiland Jamal, 600 kilometer boven de poolcirkel. Zij behoren tot de Nentsen, een nomadenvolk dat woont in tenten ("tsjoems") en leeft van wat hun rendierkudde hun biedt: trekkracht, vlees en huiden voor kleding en tenten.

In de meeste tsjoems heeft het Evangelie nog niet geklonken. Roman Toeljoepa, al enkele jaren evangelist in dit gebied, brengt Gods Woord hier voor het eerst. Hij vertelt dat er één God is, tegen hen die vele afgoden aanbidden.

Voor Sara is het Evangelie als zalf in een open wond. Nog niet zo lang geleden verloor ze een dochtertje van elf maanden door de dood.

De Heere zoekt Zijn verloren schapen. Nadat ze het Evangelie gehoord heeft, komt Sara in het gebedshuis in Sjo-Jacha. Ze wil haar zonden belijden. Het Johannesevangelie dat ze gelezen heeft, leert haar dit te doen.

Jangovy ontkent Gods bestaan niet, maar stelt de belijdenis dat hij zondaar is uit. Dit duurt echter niet lang. Het tweede kind dat Jangovy en Sara inmiddels ontvangen hebben, loopt door omstandigheden een gevaarlijke longontsteking op en raakt op de rand van de dood. Dit brengt Jangovy op zijn knieën voor God. Door Gods genade blijft het kind in leven, wat voor de ouders en de gemeente in Sjo-Jacha een bijzondere gebedsverhoring is.

Als de ouders van Jangovy merken dat hij en Sara zich definitief van de afgoden en verschillende heidense gebruiken afkeren, beginnen ze hen te vervolgen. Ze stellen hen in een kwaad daglicht en beschuldigen hen van de dood van hun dochter. De moeder neemt hierin het voortouw en onterft Jangovy ten slotte van zijn rendieren.

Dit betekent het einde van hun nomadenbestaan, want de rendieren zijn het leven van de Nentsen. Ze moeten verhuizen naar een kleine woonwagen in de nederzetting Sjo-Jacha en Jangovy moet een baan zien te vinden.

De Heere waakt echter ook over Zijn Woord: "Wie u aanraakt, raakt Mijn oogappel aan" (Zacharia 2:8). Een maand later wordt de moeder van Jangovy, zonder enige reden, besprongen door een groep honden, die haar in stukken scheuren. Kort daarvoor nog had zij in het gebedshuis in Sjo-Jacha de dienst verstoord.

Voor de gemeente wordt zo op een ontzagwekkende manier duidelijk dat God niet met zich laat spotten.

Deze rubriek kwam ditmaal tot stand in samenwerking met de stichting Friedensstimme Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 januari 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vervolgd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 januari 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken