Bekijk het origineel

Vaker geweld tegen baby's

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vaker geweld tegen baby's

4 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De vondst van babylichamen in Beverwijk is niet uniek. Het komt vaker voor dat ouders hun zeer jonge kinderen iets aandoen. Een overzicht van geweldsdelicten tegen baby's en zeer jonge kinderen in de afgelopen jaren.

2004

Almelo - De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Haaksbergen tot vier jaar cel en tbs voor het op oudejaarsdag 2003 doden van zijn 24 dagen oude zoontje. De moeder (19) kreeg een voorwaardelijke en een taakstraf, omdat zij niets had gedaan om de mishandeling te voorkomen.

Weert - De politie houdt een vrouw uit Weert aan die heeft geprobeerd haar zoontje van nog geen jaar oud om het leven te brengen. Wat de vrouw precies heeft gedaan, maakt de politie niet bekend.

Rotterdam - Een 19-jarige vrouw uit Rotterdam wordt veroordeeld tot vijf maanden voorwaardelijke celstraf voor het zoekmaken van het lichaam van haar baby. De vrouw had haar twintig weken oude foetus in een zak gestopt en op de Dordtselaan neergezet. Uit onderzoek werd niet duidelijk of de foetus dood of levend geboren was.

Haarlem - De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man tot drie jaar cel voor het doodschudden van zijn twee maanden oude zoontje.

Den Haag - Bij de schoonmaak van de grachten wordt het lichaam van een baby gevonden. Het pasgeboren kindje is door de ouders op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De 22-jarige vader krijgt negen jaar cel, de moeder (21) krijgt drie jaar en tbs.

Roosendaal - Een 26-jarige man schudt zijn vijf maanden oude zoontje dood.

Assen - De rechtbank veroordeelt een 17-jarige vrouw tot zes maanden jeugddetentie, omdat ze haar pasgeboren zoontje niet de verzorging gaf die het nodig had. Het kind stierf op de dag van de geboorte in oktober 2003.

Amsterdam - Een 25-jarige man uit Amsterdam wordt veroordeeld tot vier jaar cel, omdat hij het zestien maanden oude dochtertje van zijn vriendin zo erg mishandelde dat de kleine overleed.

Breda - Een 24-jarige vrouw krijgt een voorwaardelijke celstraf en moet meedoen aan een begeleidwonenproject, nadat zij na de geboorte van haar kind de navelstreng had losgescheurd. Daardoor bloedde het kindje dood. De vrouw deed na drie dagen het lichaampje in een tas en zette die in een schuurtje in Breda. Na een anoniem telefoontje vond de politie de baby.

Oudenbosch - Een 26-jarige man schudt zijn vier maanden oude zoontje door elkaar tot het kind overlijdt. De man wordt veroordeeld tot twee jaar cel en tbs.

Rotterdam - Een achttien maanden oud kind overlijdt in een ziekenhuis, nadat de vriend van zijn moeder hem had mishandeld. Vader en moeder worden aangehouden. De zaak is nog onder de rechter.

2005

Den Bosch - Een tien dagen oude baby sterft aan het "shaken baby syndrome". De minderbegaafde ouders (20 en 22 jaar) hadden het kind zo hard door elkaar geschud, dat het overleed. De rechtbank sprak het tweetal in januari 2005 vrij, omdat niet duidelijk was wie het kind door elkaar had geschud.

Landgraaf - Een vier maanden oude baby sterft een onnatuurlijke dood. De politie houdt vier mensen aan, onder wie de moeder. Justitie vervolgt uiteindelijk alleen haar vriend voor doodslag. Volgens de man heeft hij zich in zijn slaap omgedraaid en is hij zo op de baby terechtgekomen.

Eindhoven - Een acht maanden oude baby overlijdt in het ziekenhuis nadat de vriend (19) van de moeder (16) het kind door elkaar heeft geschud. De man verklaart later dat de baby is gevallen. De rechtszaak loopt nog.

Amsterdam - Een baby van zes dagen sterft na ernstige mishandeling. De politie pakt de ouders van de baby op. Later blijkt dat de vader ook verdacht wordt van de dood van een ander kind. Een 7-jarig halfzusje van de baby wordt uit huis geplaatst.

Rotterdam - Een man steekt met een mes in op de buik van een hoogzwangere vrouw. De baby komt nog ter wereld in het ziekenhuis, maar overlijdt uiteindelijk toch.

2006

Rotterdam - De politie houdt een man aan die zijn drie maanden oude dochtertje gedood zou hebben. Het meisje had ook letsel van eerdere afranselingen.

Beverwijk - Justitie maakt bekend dat de politie in Beverwijk drie babylichamen in en om een woning heeft gevonden. Eind december was de politie een onderzoek begonnen naar de mysterieuze dood van een pasgeboren baby. Dat onderzoek leidde tot de gruwelijke vondst. De moeder van de kinderen zit vast. De vader is inmiddels weer op vrije voeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 januari 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vaker geweld tegen baby's

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 januari 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken