Bekijk het origineel

Nog geen akkoord over aanpak Iran

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nog geen akkoord over aanpak Iran

Rusland wil zaak niet voor Veiligheidsraad brengen

3 minuten leestijd

LONDEN - De Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en China hebben nog altijd geen overeenstemming bereikt over een gezamenlijke aanpak van Iran. De landen voeren overleg over hoe ze moeten omgaan met het nucleaire programma van Iran, maar concrete afspraken zijn er niet gemaakt.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, zei gisteren dat sancties via de VN-Veiligheidsraad niet de beste manier zijn om het probleem van de nucleaire ambities van Iran op te lossen. Strafmaatregelen zouden "het paard achter de wagen spannen", aldus Lavrov. Volgens hem heeft Iran een aanbod van Moskou om uranium op Russisch grondgebied te verrijken niet definitief van de hand gewezen.

De Veiligheidsraad kan sancties alleen opleggen aan Iran als het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) -het VN-orgaan dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan, maar zelf niet kan straffen- de zaak aan de raad heeft overgedragen. Tijdens overleg maandag tussen gezanten in Londen leek het er nog op dat Rusland op één lijn zat met Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS.

Westerse diplomaten meldden dat deze vier permanente leden van de Veiligheidsraad het erover eens waren dat alle pogingen om Iran via diplomatieke kanalen ertoe te bewegen het kernprogramma te staken waren gestrand en dat nu de Veiligheidsraad aan zet was. Alleen China, het vijfde permanente lid, zou nog twijfelen. Maar de opmerkingen van Lavrov een dag later lijken erop te duiden dat Rusland zich blijft verzetten tegen de doorverwijzing van de kwestie Iran naar de Veiligheidsraad.

Israël heeft gisteren een delegatie naar Rusland gestuurd om de Russen, die nauwe banden onderhouden met het regime in Teheran, ervan te overtuigen dat het Iraanse atoomprogramma door de Veiligheidsraad besproken moet worden. Waarnemend premier Ehud Olmert liet gisteren weten dat Israël niet kan toestaan dat een staat die vijandig tegenover Israël staat (lees: Iran) de beschikking krijgt over massavernietigingswapens.

Groot-Brittannië wil dat Iran zich voor de Veiligheidsraad komt verantwoorden voor zijn atoomprogramma en is samen met Frankrijk en Duitsland begonnen aan het opstellen van een ontwerpresolutie van het IAEA die het land daartoe verplicht. Dat heeft een hoge anonieme Britse functio naris gisteren gezegd.

In de ontwerpresolutie zou niet worden gesproken over sancties, maar wordt Iran 'slechts' gemaand directe en volledige openheid van zaken te geven. "We willen de druk opvoeren. We gaan niet naar New York om straffen op te leggen", aldus de functionaris. De tekst zou op 2 februari worden voorgelegd aan de leden van het IAEA.

Londen, Parijs en Berlijn hebben lang geprobeerd Iran via diplomatieke weg te bewegen zijn nucleaire programma op te geven.

Nadat Iran vorige week de onderzoekswerkzaamheden in het kader van zijn atoomprogramma hervatte, gaven Europese onderhandelaars te kennen in verdere onderhandelingen met Teheran weinig meer te zien.

Iran heeft gezegd zo'n twintig kerncentrales te willen bouwen om energie op te wekken, maar de VS en het EU-trio hebben hun twijfels over de daadwerkelijke Iraanse intenties. Volgens hen wil Iran in werkelijkheid atoombommen fabriceren. De VS dringen al langer aan op sancties tegen Iran.

Iran heeft gedreigd met vergeldingsmaatregelen als de zaak rond de nucleaire ambities van het land wordt doorverwezen naar de Veiligheidsraad. Iran zal in dat geval niet langer vrijwillig medewerking verlenen aan het IAEA, zei de Iraanse ambassadeur Ali Asgar Soltaniyeh bij het IAEA gisteren.

Als Iran de samenwerking met het IAEA beëindigt, betekent dat onder meer dat het land zich niet meer gebonden voelt aan het aanvullende protocol van het non-proliferatieverdrag, dat IAEA-inspecteurs een grotere armslag geeft bij inspecties.

Overigens heeft de directeur van het IAEA, Al-Baradei, een geheime ontmoeting gehad met de belangrijkste onderhandelaar van Iran, Larijani. De twee spraken elkaar zondag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, waar het VN-agentschap is gevestigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 januari 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nog geen akkoord over aanpak Iran

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 januari 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken