Bekijk het origineel

Hamas wil praten over bestand met Israël

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hamas wil praten over bestand met Israël

3 minuten leestijd

DAMASCUS - De islamitische verzetsbeweging Hamas is bereid met de internationale gemeenschap te praten over een bestand met Israël. Dit zei een leider van de beweging die vorige week de Palestijnse parlementsverkiezingen won, Mussa Abu Marzuk, vandaag in Damascus.

Hamas betwist het bestaansrecht van de Joodse staat die eind jaren veertig in Palestina werd gevestigd. Hamas stelt dat geweld is geoorloofd tegen de bezetting.

Westerse mogendheden hebben net als Israël de beweging als "terroristisch" betiteld. Israël heeft talrijke leiders van Hamas vermoord en wenst geen contact met de groep die Israël stelt te willen vernietigen. Na de overweldigende verkiezingsoverwinning eind januari zou Hamas de Palestijnse regering moeten vormen, wat diplomatiek overleg moeilijk kan maken.

De Europese Unie is van plan de Palestijnse Autoriteit financiële hulp te blijven bieden om president Mahmud Abbas te steunen, maar zal daar "nog eens over nadenken" zodra er een nieuwe Palestijnse regering is gevormd. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Solana gisteren gezegd.

De EU waarschuwde dat zij tientallen miljoenen euro's aan hulp kan intrekken als Hamas het geweld niet afzweert en het bestaansrecht van Israël niet erkent. De ministers van Buitenlandse Zaken lieten echter ook blijken dat ze vrezen dat zulke stappen zouden leiden tot verdere radicalisering van de Palestijnen en chaos in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Ook bestaat de angst dat Iran of Syrië het financiële gat zal opvullen.

Abbas zal niet van Hamas verlangen dat die het bestaansrecht van Israël erkent. Abbas zal bij de vorming van een regering wel eisen dat Hamas als regeringspartij bestaande akkoorden met de Joodse staat erkent en naleeft, aldus een anonieme hoge Palestijnse functionaris gisteren.

Abbas spreekt morgen in Gaza met functionarissen van Hamas over de vorming van een regering. Dat zei een Palestijnse diplomaat in Caïro. De partij won vorige week de verkiezingen en heeft met 76 van de 132 zetels een absolute meerderheid in het parlement.

Intussen is een Hamasdelegatie naar Egypte vertrokken voor overleg. Het is de eerste stop in een tournee langs Arabische landen.

Egypte zal Hamas wel duidelijk maken dat de militante Palestijnse groep Israël moet erkennen, zijn wapens afleggen en zich houden aan bestaande vredesakkoorden. Dat hebben drie Egyptische topfunctionarissen gezegd nadat president Hosni Mubarak een onderhoud had gehad met de Palestijnse leider Mahmud Abbas.

Hamas staat onder zware internationale druk om de gewapende strijd tegen de Joodse staat te stoppen en Israël te erkennen. De Palestijnse Autoriteit is grotendeels afhankelijk van buitenlandse steun, vooral uit Europa.

Saudi-Arabië en Qatar hebben toegezegd respectievelijk 20 en 13 miljoen dollar over te maken aan de Palestijnse Autoriteit om de acute financiële problemen van de PA enigszins te verminderen. Met het bedrag, omgerekend in totaal 27,5 miljoen euro, kan een deel van de salarissen worden betaald die de PA aan zo'n 137.000 werknemers schuldig is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

Hamas wil praten over bestand met Israël

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

PDF Bekijken