Bekijk het origineel

Concurrentie op vaste net drukt winst KPN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Concurrentie op vaste net drukt winst KPN

2 minuten leestijd

DEN HAAG - KPN heeft in het vierde kwartaal van 2005 een nettowinst behaald van 608 miljoen euro, tegen 539 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De jaarwinst daalde echter, door toegenomen concurrentie op het vaste net.

Dat maakte het telecomconcern vanmorgen bekend. De resultaten in het vierde kwartaal overtroffen de verwachtingen van analisten. Zij rekenden in doorsnee op een winst van 365 miljoen euro.

De verwachtingen liepen echter sterk uiteen. Het winstcijfer komt bovendien hoger uit door een eenmalige bate uit een regeling met NTT DoCoMo en enkele positieve belasting- en pensioeneffecten.

KPN behaalde in het vierde kwartaal een bedrijfsresultaat van 695 miljoen euro, tegen 629 miljoen euro vorig jaar. De winst per aandeel nam toe van 0,24 naar 0,29 euro.

Door de toegenomen concurrentie bij vaste telefonie heeft KPN over heel 2005 de winst zien dalen. Het telecombedrijf verdiende vorig jaar netto 1,45 miljard euro tegen 1,76 miljard euro in 2004.

De omzet steeg, dankzij groei bij de divisie mobiele telefonie, van 11,82 miljard naar 11,94 miljard euro. In het vierde kwartaal telden voor het eerst de resultaten van het overgenomen Telfort mee. Dat krikte de omzet met 145 miljoen euro op.

De omzet bij vaste telefonie liep het afgelopen jaar terug van 7,25 miljard naar 6,88 miljard euro. Volgens KPN is het verlies van abonnementen op vaste aansluitingen in het vierde kwartaal versneld.

De concurrentie, kabelbedrijven voorop, maakte de afgelopen tijd al melding van een sterke groei van het aantal klanten. KPN is daarom een tegenoffensief begonnen met internetbellen, waarmee tegen een vast tarief gebeld kan worden.

Het telecomconcern is vorig jaar begonnen met een grote reorganisatie bij zijn divisie vaste telefonie. KPN wil zich daarmee opmaken voor een tijdperk dat door internet wordt gedomineerd. Daardoor verdwijnen de komende jaren in totaal 8000 banen. Sinds maart zijn er al ruim 2100 voltijdbanen geschrapt.

De omzet bij mobiele telefonie bedroeg 5,86 miljard euro. In 2004 was dat nog 5,26 miljard euro. In Nederland kwamen de inkomsten uit op 2,48 miljard euro. Duitsland (E-Plus) en Belgiƫ (BASE) zorgden voor 3,37 miljard euro aan omzet.

E-Plus, waar gisteren Michael Krammer als nieuwe topman werd benoemd, sloot het jaar af met een negatief bedrijfsresultaat van 5 miljoen euro. De dochteronderneming is inmiddels aan de beterende hand, aldus KPN.

KPN verwacht dat de omzet van gehele concern in 2006 met enkele procenten zal stijgen. "Ondanks snelle reacties van alle concurrenten zijn we ervan overtuigd dat we onze ambitieuze doelstellingen kunnen waarmaken", aldus topman Scheepbouwer in een toelichting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Concurrentie op vaste net drukt winst KPN

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken