Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Iran begint met uraniumverrijking"

Teheran schuift Russisch voorstel op lange baan

2 minuten leestijd

WENEN - Iran heeft de eerste stappen genomen die moeten leiden tot het verrijken van uranium. Het land is begonnen met het plaatsen van het gas uraniumhexafluoride in centrifuges, aldus diplomaten in Wenen gisteren.

Verrijkt uranium kan gebruikt worden als brandstof voor een kerncentrale en als materiaal voor een atoombom.

Volgens een diplomaat gebeurt het in de nucleaire faciliteit in Natanz. "De afgelopen twee of drie dagen is het werk begonnen in sommige centrifuges", aldus de bron. De Verenigde Staten en Europese Unie vrezen dat Iran in het geheim werkt aan een kernwapen. Bijna twintig jaar hield Teheran een deel van zijn nucleair programma geheim.

Iran kondigde gisteren aan met uraniumverrijking te beginnen nog voordat de bestuursraad van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) op 6 maart weer bijeenkomt. Dan neemt de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties een definitief besluit over de doorverwijzing van het Iraanse nucleaire dossier naar de VN-Veiligheidsraad.

Inspecteurs van het IAEA willen volgens diplomaten vandaag een bezoek brengen aan het complex in Natanz. De Iraniërs hebben al laten weten de hier geplaatste camera's en zegels van het IAEA binnen een afzienbare tijd te willen verwijderen.

Israël heeft voorzichtig gereageerd op de hervatting van Irans nucleaire activiteiten. Israël zegt er een voorstander van te zijn dat de kwestie door de internationale gemeenschap wordt opgelost. Desalniettemin hebben de Israëliërs een militaire actie als laatste redmiddel niet uitgesloten.

Iran heeft onderhandelingen met Rusland over de mogelijkheid om zijn uranium in dat land te laten verrijken op de lange baan geschoven. Ook zal het overwegen zich uit het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens terug te trekken als de positieve aspecten daarvan aan Iran worden onthouden. Dat heeft presidentieel woordvoerder Gholamhossein Elham gisteren gezegd. De besprekingen met Rusland, die donderdag zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld tot een "door beide partijen overeen te komen tijdstip", liet hij weten.

Rusland had voorgesteld dat Iran zijn uranium naar Rusland zou sturen om het daar te laten verrijken tot brandstof voor zijn kerncentrale in Bushehr, die door de Russen is gebouwd en later dit jaar in gebruik wordt genomen. Op die manier zouden de zorgen dat Iran uranium verrijkt om kernwapens te maken, uit de wereld worden geholpen.

Ondanks het uitstel van de Iraans-Russische onderhandelingen gaan besprekingen over het Iraanse atoomprogramma die Rusland ter voorbereiding daarvan in Wenen zou houden met vertegenwoordigers van de Europese Unie, gewoon door, liet minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov weten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken