Bekijk het origineel

Britse wet tegen terreur verscherpt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Britse wet tegen terreur verscherpt

Verheerlijken geweld strafbaar

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis heeft gisteren ingestemd met een wet die het verheerlijken van terreurdaden strafbaar stelt. Ondanks harde kritiek vooraf schaarde een vrij ruime meerderheid zich achter het omstreden plan waarmee de Britse antiterreurwetgeving verder is aangescherpt.

Een meerderheid van 315 parlementariërs stemde voor het wetsontwerp, 277 Lagerhuisleden waren tegen. Onder de tegenstemmers waren alle oppositieleden van de Conservatieven en de Liberaal-Democraten. Ook zeventien afgevaardigden uit de regeringspartij Labour van de premier Tony Blair stemden tegen.

Blair haalde in een toespraak voor de stemming gisteren het voorbeeld aan van de radicale moslimgeestelijke Abu Hamza al-Masri om de Lagerhuisleden te overtuigen van de noodzaak van de nieuwe wet. De premier noemde de wet "vitaal om het land te beschermen tegen mensen als Abu Hamza."

Abu Hamza werd eerder deze maand tot zeven jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot moord en haat. Abu Hamza, die imam was in de Finsbury Park moskee, zei in zijn preken onder meer dat het onder alle omstandigheden gerechtvaardigd is om niet-moslims te doden. Bij de geestelijke waren ook videobanden gevonden waarop wordt opgeroepen tot rassenhaat.

Volgens de oppositie blijkt uit de veroordeling dat de bestaande wetgeving voldoende is en dat de nieuwe wet overbodig is. Lagerhuislid William Hague van de Conservatieven beschuldigde Blair van "ineffectieve autoritaire praktijken."

Tegenstanders van de wet vrezen een beperking van de vrijheid van meningsuiting. De definitie van verheerlijken zou te vaag zijn en kan daardoor te ruim geïnterpreteerd worden.

De stemming gisteren betekende de derde belangrijke overwinning voor de regering van Blair deze week. Het Lagerhuis gaf maandag goedkeuring aan de invoering van een nationale identiteitskaart en ging dinsdag akkoord met een ver reikende antirookwet.

Het gezag van Blair, die de afgelopen maanden sterk was afgebrokkeld, lijkt daarmee enigszins hersteld. De premier stond onder steeds grotere druk om het stokje over te dragen aan zijn minister van Financiën, Gordon Brown.

Blairs gezag was ondermijnd na een aantal nederlagen in het Britse parlement. Zo had het Britse Hogerhuis vorige maand nog de jongste antiterreurwet verworpen en ook nee gezegd tegen de identiteitskaart. Het is nu de vraag of de Lords van het Hogerhuis, vooral de conservatieve leden, dwars blijven liggen.

De nieuwe wet is onderdeel van een serie maatregelen, gebundeld in de Terrorism Bill, die na de aanslagen van 7 juli 2005 in Londen door de regering zijn voorgesteld in de strijd tegen terrorisme. Al eerder heeft het parlement onderdelen van de wet afgeschoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Britse wet tegen terreur verscherpt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken