Bekijk het origineel

Tollenaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tollenaar

2 minuten leestijd

"En de tollenaar van verre staande, wilde ook zelfs de ogen niet opheffen."

Lukas 18:13

O, tollenaar, wat zult u nu doen, wat moet u beginnen? Kom, laat ons zien welke weg u moet inslaan om tot God te komen.

Laat de gehele wereld hier stil zijn, ja, laten de engelen in de hemel hier stil zijn en luisteren, want de tollenaar is uit het tolhuis gekomen om in de tempel te bidden. "O, God wees mij zondaar genadig." Slaat u deze weg in, arme tollenaar, dan overtreft uw wijsheid die van de farizeeƫr. Het is immers beter de toevlucht te nemen tot Gods barmhartigheid dan te vertrouwen op onszelf dat wij rechtvaardig zijn.

Dat de tollenaar het rechte doel heeft getroffen, zal de uitkomst openbaren. Geef eens bijzonder acht op die diepe zucht van de tollenaar. O God, wees mij zondaar genadig. Ja, de Zoon van God was zo ingenomen met dit gebed dat Hij als een schilder de tollenaar afbeeldt in zijn manier van staan, terwijl hij dit gebed tot God opzond.

Hij zegt: Ik ben een zondaar. Dat belijdt hij van zichzelf. Ja, hij doet het met goddelijke eenvoudigheid. Van zichzelf is de mens verdorven, tenzij hij door de kracht van de Goddelijke overtuiging oprecht gemaakt is. Hij zegt niet dat hij een zondaar geweest is, maar dat hij een zondaar is.

John Bunyan,

predikant te Bedford

("De farizeeƫr en de tollenaar", 1775)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Tollenaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken