Bekijk het origineel

Weinig paramilitairen in Colombia vervolgd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weinig paramilitairen in Colombia vervolgd

2 minuten leestijd

BOGOTA (AP) - Slechts een handvol van de meer dan 30.000 gedemobiliseerde rechtse Colombiaanse paramilitairen wordt voor de rechter gebracht wegens misdaden die zijn begaan tijdens de burgeroorlog die al veertig jaar woedt in Colombia.

Dat heeft de belangrijkste bemiddelaar in de gesprekken tussen de regering en de verscheidene rebellenbewegingen, Luis Restrepo, gisteren bekendgemaakt.

Van de ruim 30.000 (voormalige) leden van de rechtse rebellenbeweging AUC, de Verenigde Zelfverdedigingstroepen van Colombia, hoeven er zich slechts zo'n 600 voor de rechter te verantwoorden, aldus Restrepo. De overigen krijgen amnestie.

De AUC kwam na slepende onderhandelingen vorig jaar tot een akkoord met de Colombiaanse regering over het neerleggen van de wapens in ruil voor amnestie voor het grootste deel van de AUC-strijders.

De AUC werd in de jaren '80 opgericht om de linkse rebellenbewegingen FARC en ELN te bestrijden, een opdracht waar het regeringsleger niet in slaagde. Gaandeweg raakten de AUC en verscheidene andere rechtse paramilitaire bewegingen betrokken bij een smerige oorlog waarvan de controle over de drugshandel de belangrijkste inzet was.

De rechtse paramilitairen zijn de afgelopen vijftien jaar beschuldigd van grootschalige schendingen van de mensenrechten, ontvoeringen en het executeren van vijandelijke strijders en burgers die ervan verdacht werden de linkse rebellen te steunen. De voormalige leider van de AUC, Paul Castano, wordt in de VS gezocht wegens betrokkenheid bij cocaïnehandel.

Mensenrechtenbewegingen hebben het akkoord over amnestie in ruil voor het neerleggen van de wapens bekritiseerd omdat een groot aantal misdaden hierdoor onbestraft blijft. Onderhandelingen met de linkse rebellenbewegingen FARC en ELN hebben tot nog toe geen akkoord opgeleverd.

De vier jaar geleden gekozen president Alvaro Uribe heeft van het beëindigen van de burgeroorlog in Colombia zijn belangrijkste taak gemaakt. Uribe probeert door onderhandelingen de strijdende partijen tot een vredesakkoord te brengen en bereidt tegelijkertijd grootschalige legeroperaties voor tegen bewegingen die volharden in hun strijd tegen het regeringsleger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 april 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Weinig paramilitairen in Colombia vervolgd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 april 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken