Bekijk het origineel

Ongewenste gasten?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ongewenste gasten?

2 minuten leestijd

Op weg naar kantoor passeer ik dagelijks een grote waterplas die omgeven is door uitgestrekte rietvelden. In die rietvelden is voor een natuurliefhebber altijd wel iets te beleven. Sinds een week of drie zijn er dagelijks rietgorzen te bewonderen, die in de top van een rietpluim hun wat eentonige liedje voordragen. De mannetjes zijn te herkennen aan de zwartgemaskerde kop en een witte ring rond de nek. Sinds vorige week hebben de rietgorzen gezelschap van enkele blauwborsten. Vanwege hun azuurblauwe borst, die met een rode band is afgezet, zijn het ware juweeltjes om te zien.

Wie al deze vogels overtreffen, zijn de bruine kiekendieven. Ineens op een ochtend waren ze er; majestueuze roofvogels die boven het riet af en aan vliegen. Zowel het mannetje als het vrouwtje heeft een lichte kop. De vrouwtjes zijn verder overwegend bruin, maar de mannetjes hebben een uitgebreide grijsblauwe tekening op de bovenzijde van de vleugels. De vogels zijn nu volop aan het baltsen en dat is een spectaculair schouwspel. Het mannetje vliegt hoog in de lucht met een net bemachtigde prooi en zo'n vijf tot tien meter daaronder vliegt het vrouwtje. Het manne tje laat zijn prooi vallen als cadeautje voor zijn wijfje. Die weet tijdens de vlucht de buit op te vangen. De vogels maken daarbij onnavolgbare capriolen, die de toeschouwer in verrukking brengen.

De laatste dagen vliegen de kiekendieven met rietstengels rond en landen op steeds dezelfde plek tussen het riet. Daar wordt ongetwijfeld het nest gebouwd. Hopelijk verloopt het broeden succesvoller dan vorig jaar. Het vrouwtje werd toen halverwege de broedtijd dood gevonden en haar eega was in geen velden of wegen meer te bekennen. Het vermoeden bestaat dat de vogels vergiftigd zijn door iemand die ze liever niet zag.

Kiekendieven hebben hun naam niet voor niets. Hoewel ze ook volop muizen eten worden er de nodige (vaak jonge) vogels bemachtigd. Dat is zeker niet altijd leuk om te zien, maar het behoort tot de dagelijkse realiteit in een door de zonde ontwrichte schepping. Roofvogels en andere predatoren vormen zelfs een onmisbare schakel in het natuurlijk evenwicht. Wie daar oog voor heeft, zal de vogels niet zo snel 'straffen' door ze te vergiftigen of af te schieten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 april 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ongewenste gasten?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 april 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken