Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"In Uruzgan kunnen we het werk doen waarvoor we zijn opgeleid"

5 minuten leestijd

KANDAHAR - Een taxi stopt bij het militaire kamp op het vliegveld van de Afghaanse stad Kandahar, ruim voor het stopbord. De chauffeur doet niets verkeerd, maar de Canadese militairen aan de poort nemen geen enkel risico.

Ze zijn in Afghanistan al vijftien kameraden verloren door bomaanslagen van al-Qaida en de taliban. Het machinegeweer, een punt 50, waarmee de auto doormidden kan worden geschoten, wordt doorgeladen en er wordt een militair vooruitgestuurd. Die gebaart naar de chauffeur dat hij moet wegwezen. De situatie in het zuiden van Afghanistan is grimmig.

Op de basis in Kandahar, zo groot als Schiphol, zijn 9000 militairen gelegerd. Amerikanen en Canadezen, die deel uitmaken van de Operatie Enduring Freedom, en militairen uit NAVO-landen, die de internationale veiligheidsmacht ISAF vormen. Ook Nederland neemt deel aan ISAF.

In het noorden van het land, in de provincie Baghlan is een bataljon mariniers gelegerd dat daar een provinciaal reconstructieteam (PRT) vormt. Ook in het zuiden, in de gevaarlijke provincie Uruzgan, gaan Nederlanders aan de slag. Per augustus neemt Nederland in de hoofdstad Tarin Kowt de taken van het PRT over van de Amerikanen. Een "deployment task force" (DTF) bereidt de komst voor van tussen de 1400 en de 1600 Nederlandse militairen die worden gelegerd op twee bases in Uruzgan.

De pantserwagens zijn inmiddels gearriveerd, net als de rupsvoertuigen, die zijn uitgerust met 25 cm-snelvuurkanonnen. Een zwaar wapen dat destijds niet meemocht naar Srebrenica. De militairen krijgen bovendien de beschikking over mortieren en houwitsers. F-16-straaljagers die zijn gestationeerd in de hoofdstad Kabul en Apachegevechtshelikopters in Kandahar bieden luchtsteun. De Nederlandse krijgsmacht heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met gevaarlijke missies. De tijd is voorbij dat ze voor haar veiligheid uitsluitend vertrouwde op bondgenoten.

Er zijn al Nederlandse militairen in Uruzgan actief, al wordt daar weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Een van de taken van de DTF is het verkennen van de omgeving. Op 24 juli werden Nederlandse verkenners beschoten vanuit een dorp. Er werd teruggevuurd. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers. Defensie kon niet uitsluiten dat dat wel het geval was aan vijandelijke zijde.

Kolonel Henk Morsink leidt de DTF. Zijn manschappen zijn bezig om het vliegveld van Kandahar zo in te richten dat de hoofdmacht vlekkeloos ontvangen kan worden. "We bouwen een grote tent, die gaat dienen als aankomst- en vertrekhal. En we moeten hier in Kandahar 600 man van de luchtmacht goed onderbrengen. De Amerikaanse tenten die hier stonden, waren aan het eind van hun Latijn."

Het zal niet lang meer duren of de DTF trekt Uruzgan binnen om er kampen op te bouwen. Morsink is zich bewust van de risico's, maar wil ze niet overdrijven. "Ik weet zeker dat het buiten de poort gevaarlijk is. Dat kun je oorlog noemen, zonder duidelijke vijand. Hier op het kamp hebben wij niet het gevoel dat het oorlog is." Toch was hij tijdens de (alcoholvrije) viering van Koninginnedag met zijn mannen minder ontspannen dan anders. Er was weer een verkenningspatrouille op pad en hij wilde dat de mannen heelhuids terugkwamen. "Wij kruipen niet in onze schulp. De groep die beschoten is, is later gewoon weer op patrouille gegaan."

Ook volgens korporaal eersteklas Martin (22) en korporaal Desny (20) is daar geen denken aan. Zij maken deel uit van de 44e Pantserinfanterie uit Steenwijk, de gevechtstroepen die de DTF beschermen. De pantserinfanteristen zijn gelegerd in een grote tent, die vol staat met stapelbedden en kisten. De tent is al aardig ingericht. Er hangen Friese vlaggen en een vlag van de voetbalclub Ajax. Aan de bedden hangen rugzakken, helmen en andere persoonlijke uitrustingsstukken. Hun automatische wapens dragen de mannen permanent bij zich.

"We zijn er klaar voor", zegt Martin. "Als je hebt getekend, moet je gaan", meent Desny. "We weten wat we kunnen verwachten hier." "Uruzgan mag dan de gevaarlijkste provincie van Afghanistan zijn", zegt Martin, "voor ons is het een plek waar we het werk kunnen doen waarvoor we zijn opgeleid."

Apachevlieger Jasper (om herkenning te voorkomen geven de mannen geen achternamen, Jasper verzwijgt ook geen leeftijd) beseft dat "het heel reëel is dat wij hier onze wapens gaan gebruiken." Hij vloog al boven Uruzgan. "Als je de huisjes wegdenkt, is het net een maanlandschap. Heel mooi." Zijn Apachehelikopter is zwaar bewapend. De neus is uitgerust met camera's, die ook 's nachts kunnen filmen, om gevaar tijdig vanuit de lucht op te sporen.


Taliban sterker in Zuid-Afghanistan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De radicaalislamitische taliban hebben zich de afgelopen maanden in het zuiden van Afghanistan versterkt.

Het aantal talibanstrijders in enkele districten van Kandahar, Helmand en Uruzgan is gestegen.

Dat bevestigde de leider van de coalitie van buitenlandse troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Karl Eikenberry, gisteren op een persconferentie in Washington. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal gewelddadige incidenten deze lente toegenomen, aldus Eikenberry. Volgens hem steeg ook het aantal zelfmoordaanslagen.

Eikenberry zei dat de stijging van het aantal incidenten niet hoeft te betekenen dat de taliban sterker zijn geworden. Wellicht profiteren zij van de zwakte van de Afghaanse autoriteiten, waardoor zij hun invloed kunnen uitbreiden, aldus de Amerikaanse generaal. Hij zei dat de taliban een andere tactiek lijken te hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken