Bekijk het origineel

Stork haalt nieuwe JSF-order binnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stork haalt nieuwe JSF-order binnen

2 minuten leestijd

SCHIPHOL (ANP) - Het industrieconglomeraat Stork heeft een nieuwe order in de wacht gesleept voor de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft het bedrijf gisteren gemeld.

De Aerospacedivisie van Stork gaat in opdracht van Lockheed Martin delen van de vleugel bouwen, de zogeheten flaperons. De order heeft een omzetwaarde van ten minste 170 miljoen dollar (134 miljoen euro), verspreid over de periode 2009 tot en met 2013, en genereert 2500 à 3000 manjaren werk. Het gaat om het grootste JSF-contract voor Stork tot nu toe. Het bedrijf heeft met deze opdracht nu in totaal voor ruim 500 miljoen dollar aan orders die zijn verbonden aan de ontwikkeling van de JSF.

Flaperons zijn aan de achterzijde van de vleugel geplaatste, 3 meter lange kleppen. Ze zijn essentieel voor het besturen van het vliegtuig. Stork zet deze onderdelen al in elkaar voor de F-16-straaljagers van de Amerikaanse onderneming.

Voor het prototype van het nieuwe gevechtsvliegtuig ontwikkelt Stork verder de kunststofdeuren en luiken, de elektrische bekabeling en onderdelen van een van de motoren. Een twintigtal Nederlandse toeleveranciers is hierbij betrokken.

De Nederlandse regering heeft een akkoord met de Amerikanen over de JSF gesloten om 800 miljoen dollar bij te dragen aan de ontwikkeling van het toestel. In ruil daarvoor moeten Nederlandse bedrijven opdrachten krijgen en betaalt de regering minder als ze besluit straaljagers te kopen.

"We hebben inmiddels 450 miljoen dollar aan de Amerikanen betaald. Daar was, zonder deze klapper van 170 miljoen dollar, al voor 400 miljoen dollar in werk voor teruggekomen", aldus staatssecretaris Van Gennip, die heeft bemiddeld om de order voor de Nederlandse industrie in de wacht te slepen.

Wanneer Nederland besluit de JSF aan te schaffen, zou volgens topman S. Vollebregt de productie van het gevechtsvliegtuig voor Stork een omzet van tussen de 3 en de 4 miljard dollar kunnen genereren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Stork haalt nieuwe JSF-order binnen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken