Bekijk het origineel

In de kerk is het beste niet goed genoeg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

In de kerk is het beste niet goed genoeg

Chiel Jan van Hofwegen nieuwe voorzitter Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten

4 minuten leestijd

De Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens de jaarvergadering, zaterdag in Dordrecht, droeg Jan Wisse het stokje over aan Chiel Jan van Hofwegen.

De scheidende voorzitter is helder over de redenen voor zijn vertrek: "Tien jaar is een mooie tijd. Bush, de machtigste man van de wereld, mag maar acht jaar regeren. Verder gaven drukke werkzaamheden aanleiding om te stoppen. In vergelijking met tien jaar geleden heb ik meer privéleerlingen en meer koren. Daarnaast kost mijn studie aan de beiaardschool in Mechelen de nodige tijd."

De VOGG is de afgelopen jaren breder geworden, denkt Wisse. "We geven nog altijd voorlichting aan kerkenraden en leveren achtergronden over kerkmuziek binnen de gereformeerde gezindte. Daarnaast bieden we een scala aan activiteiten, zoals orgel- en samenzangdagen, symposia en excursies.

Ons ledenbestand is gevarieerder geworden. Meer mensen voelen zich bij ons thuis. Niet iedereen overigens, wat volgens mij afhangt van de manier waarop sommigen met muziek omgaan. Iemand die vindt dat muziek niet aan bepaalde regels onderworpen moet zijn, zal minder snel lid van de VOGG worden. In mijn optiek dient een compositie een gezond stuk vakmanschap en artistieke kwaliteiten in zich te hebben."

Zijn opvolger kan rustig starten, meent Wisse. "De lijnen voor de komende jaren zijn uitgezet in een beleidsplan. Wat niet wil zeggen dat alles is dichtgetimmerd."

Uitdaging

Chiel Jan van Hofwegen heeft er veel zin in. "Het aansturen van de VOGG en het maken van beleid vormt een uitdaging. Het is mooi iets te kunnen betekenen voor de organisten in ons kerkverband. Ik wil mensen onder meer laten zien dat er meer is dan muziek met weinig inhoud. Als lid van de examencommissie, die op verzoek van kerkenraden kandidaat-organisten beoordeelt, hoor ik soms teleurstellende dingen. Ik ben daarom al blij wanneer iemand de voorspelen en zettingen van Worp netjes speelt. Naast Worp is er inmiddels heel veel bruikbare koraalmuziek voorhanden, in een stijl die kerkgangers absoluut niet shockeert.

Een mooie taak voor de VOGG is ook om koraalmuziek die onder het stof ligt, opnieuw uit te geven."

Een kerkorganist zit niet op de orgelbank om te laten horen hoe goed hij is of om de dominee en de kerkgangers tegen de haren in te strijken, vindt Van Hofwegen. "Wel leidt hij de gemeentezang en onderstreept hij de preek met in- en uitleidend orgelspel. Wat hij doet, moet goed in elkaar steken. Of hij nu Willem van Twillert of Jan Zwart speelt. Voor de dienst van God is het beste immers nog niet goed genoeg."

De nieuwe voorzitter geeft les op een basisschool in Ridderkerk. Hij studeerde hoofdvak orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en de bijvakken piano, klavecimbel en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert hij muziektheorie aan dit conservatorium. In september hoopt hij de tweede fase van zijn orgelopleiding improvisatie af te sluiten. Hij is organist van de gereformeerde gemeente in Alblasserdam.

"Mijn missie is het kerkmuzikale belang van onze gemeenten dienen. Een actiepunt is het ledenbestand van ruim 600 naar 1000 optrekken."

De VOGG krijgt met Van Hofwegen een teamspeler aan het roer. "Ik ben een rasoptimist, werk graag in een team en ben iemand van het compromis. Geen hardliner, dat past ook niet binnen de vereniging. We zijn geen scherpslijpers, maar willen op een positieve manier in ons kerkverband staan."

Levenswandel

In zijn laatste jaarrede als VOGG-voorzitter ging Wisse in op de lofzang. "Zowel bij de schepping als bij de zangers aan de glazen zee is sprake van lofprijzing. Tussen die twee uitersten mogen organisten de lofzang gaande houden."

Aan de hand van teksten uit met name het Oude Testament benadrukte hij dat er bij de Bijbelse lofzang veelal sprake is van een reden. ""Zingt Hem een nieuw lied, speelt wel met vrolijk geschal. Want", staat in Psalm 33. De lofzang is overeenkomstig Psalm 65 ook een zaak van de binnenkamer. Organisten moeten in het diepst van hun hart weten waarom ze de Heere loven. Gods lof zingen vraagt levensheiliging. Organist zijn en er een slordige levenswandel op nahouden, kan niet samengaan.

In Nehemia 11 lezen we dat geld wordt uitgegeven om de tempelzangers te onderhouden. Het is dus voluit Bijbels om muzikale activiteiten binnen de eredienst niet als sluitpost van de begroting te zien. De gemeentezang vraagt een waardig instrument. En dat mag op een verantwoorde manier geld kosten."

De VOGG-leden maakten zaterdag kennis met het nieuwe orgel in de gereformeerde gemeente van Dordrecht. Kortgeleden rondde orgelmaker Bernhardt Edskes de herbouw van dit instrument af. De orgelbouwer en de Dordtse organist Dick van Luttikhuizen verzorgden een uitgebreide demonstratie van dit fraai klinkende instrument.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

In de kerk is het beste niet goed genoeg

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken