Bekijk het origineel

Peijs wil wisselende snelheid op de weg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Peijs wil wisselende snelheid op de weg

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Peijs (Verkeer) wil dit najaar een plan presenteren voor variabele snelheden op de snelwegen. Dat zei de bewindsvrouw gisteren tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Het plan moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer op de snelwegen. Op rustige momenten, bijvoorbeeld in de avonduren en in de nacht, kan dan harder worden gereden. Bij grote drukte en wanneer smog dreigt te ontstaan, kan de snelheid zo worden aangepast dat de overlast zo veel mogelijk beperkt blijft.

Peijs benadrukte dat de maximumsnelheid nooit zomaar naar boven of beneden kan worden bijgesteld. De wegbeheerder zal altijd rekening moeten houden met zaken zoals luchtkwaliteit en geluidsoverlast voor omwonenden. De minister wil wel dat het eenvoudiger wordt om aanpassingen door te voeren. "Het is niet handig dat we iedere keer het verkeersbesluit moeten aanpassen als we een wijziging willen doorvoeren, zoals nu met de 80 kilometerzone op de A12 bij Voorburg. Zulke procedures kosten te veel tijd."

Nu is het in bepaalde delen van het land via matrixborden en andere elektronische hulpmiddelen ook al mogelijk te variƫren met de maximumsnelheid. Peijs wil het aantal matrixborden fors uitbreiden, net als de verkeerslussen in het wegdek en het aantal camera's boven de wegen.

Op termijn moeten alle Nederlandse snelwegen zijn voorzien van deze apparatuur. Die maken niet alleen snelle aanpassingen van de maximumsnelheid mogelijk, maar ook de controle op onder meer inhaalverboden voor vrachtwagens en de toegankelijkheid van spitsstroken.

Het ministerie onderzoekt nog hoe de "dynamisering", zoals Peijs het noemt, er in de praktijk uit gaat zien. De minister sluit niet uit dat de maximumsnelheid op bepaalde plekken in bepaalde omstandigheden omhoog gaat van 100 naar 120 kilometer per uur. Te denken valt aan snelwegtrajecten in weilanden.

Algemeen directeur Mirjam de Rijk van de Stichting Natuur en Milieu ziet de plannen van minister Peijs helemaal niet zitten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juni 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Peijs wil wisselende snelheid op de weg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juni 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken