Bekijk het origineel

Inwonertal sloppenwijken dreigt op te lopen tot 1,4 miljard

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Inwonertal sloppenwijken dreigt op te lopen tot 1,4 miljard

2 minuten leestijd

GENEVE - Als er niet snel maatregelen worden genomen, wonen er in 2020 1,4 miljard mensen in getto's en sloppenwijken. Dat staat in een rapport dat vandaag is uitgebracht door het VN-bureau voor menselijke nederzettingen VN-Habitat.

Op dit moment wonen er ongeveer 1 miljard mensen in krottenwijken. Dat betekent dat van elke drie inwoners van een stedelijk gebied er één in een sloppenwijk woont. Jaarlijks zullen daar 27 miljoen mensen bij komen.

De komende vijftien jaar dreigt het aantal inwoners van sloppenwijken met 40 procent te stijgen. In veel grote steden gaat het niet langer om wijken die aan de rand van de stad liggen maar om wijken die het beeld van de stad voor een belangrijk deel bepalen, zo zeggen onderzoekers van VN-Habitat. In vrijwel alle delen van de wereld waar zich uitgestrekte arme wijken in en rond grote steden bevinden, is sprake van een groeiend probleem.

De autoriteiten in veel landen hebben sloppenwijken rond grote steden lange tijd beschouwd als tijdelijke vormen van huisvesting. Maar de afgelopen tientallen jaren zijn ze zo sterk gegroeid dat ze beter kunnen worden gezien als blijvende bewoning, stelt VN-Habitat.

Het probleem van sloppenwijken wordt steeds actueler omdat volgend jaar voor het eerst in de geschiedenis meer dan de helft van de wereldbevolking in steden zal wonen. Volgens VN-Habitat zorgen sloppenwijken ervoor dat er twee steden binnen één stad zijn. "In de ene stad geniet de bevolking alle voordelen van het leven in een stedelijke omgeving, in de andere is het leven er niet beter dan voor arme mensen op het platteland", aldus de directeur van VN-Habitat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juni 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Inwonertal sloppenwijken dreigt op te lopen tot 1,4 miljard

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juni 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken