Bekijk het origineel

Spaceshuttle verliest weer schuim

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spaceshuttle verliest weer schuim

3 minuten leestijd

CAPE CANAVERAL - Tijdens een overigens succesvolle lancering van het Amerikaanse ruimteveer Discovery hebben gisteravond weer fragmenten van de externe brandstoftank losgelaten. Het gaat mogelijk om afgebroken isolatieschuim of ijs.

Binnen drie minuten na vertrek van Kennedy Space Center in Florida registreerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA drie tot vier brokstukken. Na bijna vijf minuten vielen er nog een of twee fragmenten van de tank.

De NASA oordeelde dat de vloeibare brandstoftank "erg goed heeft gefunctio neerd" tijdens de lancering. Op één brokstuk na waren de fragmenten te klein om gevaar op te leveren voor de spaceshuttle. De bemanning van het internationale ruimtestation ISS, waar de Discovery naar op weg is, zal morgen bij de nadering van de shuttle foto's nemen om eventuele schade te kunnen vaststellen.

Een groot stuk isolatieschuim beschadigde in 2003 al bij de lancering het ruimteveer Columbia. Dat had tot gevolg dat de shuttle bij terugkeer in de dampkring -slechts zestien minuten voor de landing- verbrandde. Al de zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Vorig jaar verloor de grote brandstoftank bij lancering van de Discovery -de eerste vlucht sinds het ongeluk met de Columbia- opnieuw een stuk isolatieschuim. Het toestel is toen niet geraakt.

Het afgelopen jaar stak de NASA ruim 1 miljard euro in veranderingen aan de isolatielaag en veiligheidsaanpassingen aan de spaceshuttle.

IJslaag

Dreigend onweer was afgelopen weekend tot twee keer toe reden om de lancering uit te stellen.

Maandag dreigde de lancering van gisteren in het water te vallen door het loslaten van een stukje isolatieschuim van de grote brandstoftank. Ingenieurs denken dat de beschadiging ontstond als gevolg van regen die zondag op de gevulde tank viel. De regen omhulde een pijpleiding met een temperatuur van min 180 graden Celsius met een ijslaag. Het ijs zou de isolatielaag beschadigd hebben bij het uitzetten van de buis als gevolg van het verwijderen van de brandstof na het afblazen van de lancering. Het verwijderen van de brandstof is een standaardprocedure na iedere mislukte lanceerpoging.

Later op de dag lieten managers tijdens een persconferentie weten dat het probleem bij vertrek geen gevaar zou vormen voor de spaceshuttle en dat reparatie niet nodig was. Inspectie van het isolatieschuim rond de beschadigde pijpleiding wees uit dat er verder geen scheuren of barsten in dat gebied bestonden die nog problemen zouden kunnen veroorzaken.

Spannend

Op deze dertiendaagse missie zal de Discovery het internationale ruimtestation ISS bevoorraden. De astronauten zullen reparaties uitvoeren aan het ruimtestation. Daarnaast zal de bemanning nieuwe technieken testen waarmee ze beschadigingen aan het hitteschild van de shuttle in de ruimte kunnen repareren.

Een van de zeven astronauten op deze missie is de Duitser Thomas Reiter, die zes maanden lang voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan boord van het internationale ruimtestation zal werken. Midden jaren negentig verbleef hij 179 dagen aan boord van het inmiddels neergehaalde Russische ruimtestation MIR.

Met Reiter heeft het ISS voor het eerst weer een driekoppige bemanning. Na de ramp met de Columbia in 2003 is het aantal langdurige bewoners teruggebracht tot twee.

Voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is deze shuttlemissie, ook na de geslaagde lancering van gisteravond, wellicht de spannendste ooit. Komen er op deze reis onverhoopt nog ernstige problemen aan het licht, dan betekent dat vrijwel zeker het einde van het shuttleprogramma. Grotere imagoschade kan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie niet oplopen.

In dat geval is het directe voortbestaan van het internationaal ruimtestation ISS voor de komende jaren afhankelijk van Russische lanceringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Spaceshuttle verliest weer schuim

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken