Bekijk het origineel

Israël valt Palestijns ministerie in Gaza aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israël valt Palestijns ministerie in Gaza aan

3 minuten leestijd

GAZA-STAD - Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft vannacht het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in Gaza-stad gebombardeerd, hebben getuigen gezegd.

Het gebouw stortte gedeeltelijk in door het bombardement en ook huizen in de omgeving raakten naar verluidt zwaar beschadigd. Zeker drie mensen raakten gewond. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken is Mahmud Zahar, een van de leiders van Hamas. Het Israëlische leger kwam niet direct met een verklaring.

Israël had gisteren eerder een luchtaanval uitgevoerd op een huis in Gaza-stad, waar volgens Israëlische woordvoerders enkele commandanten van Hamas bijeen waren, onder wie de nummer 1 op een lijst van gezochte extremisten.

Bij de aanval met een 250 kilo zware bom zijn volgens Palestijnse bronnen negen burgers omgekomen. Er zouden in totaal 37 mensen gewond zijn geraakt. Elders in de Gazastrook vonden bij verscheidene incidenten nog eens ten minste twaalf Palestijnen de dood.

Nadat zij aanvankelijk hadden gezegd dat er geen Hamasleiders waren getroffen, bezetten Hamasstrijders later op de dag de intensive care van het grootste ziekenhuis in Gaza-stad. Artsen zeiden dat de toestand van zeven slachtoffers kritiek was. Hamas-bronnen erkenden dat Raad Saed, een hooggeplaatste Hamas-commandant, gewond was geraakt.

Het Israëlische leger zei dat Mohammed Deif, de leider van de militaire vleugel van Hamas, onder de gewonden was. Deif, een meesterbommenmaker die het brein zou zijn achter veel zelfmoordaanslagen, verloor in 2002 bij een aanval al een oog. Hij wordt reeds tien jaar gezocht en de aanval van gisteren was de vierde poging van het leger om hem uit te schakelen.

Volgens Israël bevond zich ook Ahmed Randour, die betrokken zou zijn bij de ontvoering van de Israëlische korporaal Gilad Shalit, in het aangevallen huis.

Abu Obeideh, woordvoerder van de militaire vleugel van Hamas, veroordeelde de aanval in jargon dat doorgaans alleen wordt gebruikt als een kopstuk van Hamas is vermoord. Hij waarschuwde dat met de aanval "alle normen veranderen, nieuwe opties worden geopend die nog nooit zijn gebruikt."

Israël zei het huis te hebben aangevallen omdat het een "vergaderplaats voor terroristen" was. Het huis behoorde toe aan Nabil Abu Salmiyeh, een docent aan de Islamitische Universiteit van Gaza-stad en een Hamasactivist. Het twee verdiepingen tellende pand stortte volledig in.

In het midden van de Gazastrook vonden ten minste twaalf Palestijnen de dood bij een viertal incidenten. In de stad Deir al-Balah vuurde een Israëlische tank op een auto en doodde twee passagiers, beiden leden van Islamitische Jihad. Een derde inzittende raakte gewond.

Enkele uren later ontstond een vuurgevecht tussen Israëlische militairen en Palestijnen, waarbij vier Palestijnen werden gedood en verscheidene gewond raakten. Het Israëlische leger zei dat was geschoten op Palestijnen die bommen legden op een weg die door het leger wordt gebruikt.

In het derde incident vuurde een Israëlisch toestel een raket af op een Palestijns politiebureau in Khan Younis. Een politieman werd gedood en twee raakten gewond.

's Avonds werd een groep mensen in Deir al-Balah het slachtoffer van een Israëlische luchtaanval, zeiden Palestijnse bronnen. Vijf Palestijnen vonden de dood, zes raakten er gewond. Het leger zei dat een gewapende militie onder vuur was genomen.

Eerder trokken Israëlische tanks en troepen het zuiden van de Gazastrook binnen, in een nieuwe fase van het offensief dat al twee weken duurt. Het Israëlische leger bevestigde dat de troepen in het zuiden van de Gazastrook opereren, maar gaf geen details.

Palestijnen zeiden dat Israëlische bulldozers landbouwgrond in de omgeving van Khan Younis verwoestten en dat het leger de Palestijnse veiligheidstroepen had opgedragen hun posten te verlaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Israël valt Palestijns ministerie in Gaza aan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken