Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Nederland kan JSF later kopen"

1 minuut leestijd

FARNBOROUGH - Nederland hoeft de Joint Strike Fighter niet eind van dit jaar te kopen. Dat kan later.

Dat bevestigde de Amerikaanse admiraal Steven L. Enewold gisteren tijdens de luchtvaartshow in Farnborough. Enewold is JSF-projectmanager vanuit het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Begin deze maand werd de eerste complete JSF bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Texas gepresenteerd. Het toestel heet Lightning II en in oktober is de eerste testvlucht.

Dit najaar moeten de negen in het JSF-project participerende landen aangeven hoeveel toestellen ze willen kopen. Mocht vanwege de politieke situatie Nederland niet kunnen tekenen, dan is er de mogelijkheid om later in te stappen. De 800 miljoen euro die de Nederlandse overheid al eerder investeerde is weg.

Met het oog op de verkiezingen van 22 november is JSF in Den Haag een heet hangijzer. PvdA en D66 willen niet dat het kabinet definitief kiest voor het Amerikaanse gevechtstoestel. De luchtmacht wil 85 JSF's kopen. Met de order is een bedrag gemoeid van 6 miljard euro.

Volgens Lockheedtopman Tom Burbage heeft later kopen geen gevolgen voor de Nederlandse luchtvaartindustrie die bij JSF betrokken is. "Het team blijft bij elkaar, hoe de dominostenen ook vallen." Met name Stork heeft flinke orders voor het programma ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken