Bekijk het origineel

EU: Palestijns bestuur krijgt onze steun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EU: Palestijns bestuur krijgt onze steun

Erkenning Israël wel voorwaarde

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De EU is bereid een Palestijnse regering van nationale eenheid met deelname van Fatah en Hamas te steunen. Maar dan moet de komende week wel duidelijk worden hoe die regering er precies uit gaat zien en of ze daadwerkelijk bereid is Israël te erkennen en het geweld af te zweren.

Dat heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd na overleg met collega-ministers van de 25 EU-landen. Volgens Bot ziet de vorming van een nieuwe regering in de Palestijnse gebieden er goed uit. Daarin zou de radicale Hamas zeven ministeries krijgen, maar zou de gematigde president Mahmoud Abbas van Fatah (de partij van wijlen Yasser Arafat) de vier belangrijkste ministeries voor zichzelf houden.

Bot noemt het nog te vroeg om nu al weer officiële politieke contacten met de Palestijnse regering aan te knopen. Bot wil de ontwikkelingen nog zeker een week afwachten. Volgende week spreken EU-ministers elkaar in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "Dan gaan we het eens rustig bekijken", aldus Bot.

Hij zei te hopen dat de goede berichten van Palestijnse kant waar zijn en dat de EU dan "voor de ramadan begint de Palestijnse Autoriteit weer financieel kan steunen en dat de Gazastrook weer normaal kan functioneren." De ramadan, de islamitische vastenmaand, begint volgende week zondag.

De Verenigde Staten staan vooralsnog argwanend tegenover de nieuwe Palestijnse regering. Volgens Bot is het verstandig "dat de VS niet direct hoera roepen." De druk op de Palestijnen blijft zo aanwezig. Volgens Bot werkt de verdeling "good cop, bad cop" (de EU houdt de wortel voor, de VS dreigen met de stok, red.) tussen Europa en de VS goed tegenover de Palestijnen.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei gisteren in de vergadering met de EU-ministers dat de aanstaande Palestijnse regering bereid is om verdragen die de Palestijnse Autoriteit eerder met Israël sloot, te erkennen. Dit zou betekenen dat de regering Israël erkent als gesprekspartner.

De EU en de Verenigde Staten stelden afgelopen voorjaar een financiële boycot in van het Palestijnse bestuur, na het aantreden van de door de radicale Hamas gedomineerde regering. Zowel de EU als de VS eisten dat Hamas eerst het geweld zou afzweren en de staat Israël zou erkennen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 september 2006

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

EU: Palestijns bestuur krijgt onze steun

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 september 2006

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken