Bekijk het origineel

Historisch akkoord over Gibraltar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Historisch akkoord over Gibraltar

2 minuten leestijd

CORDOBA (AP) - Spanje en Groot-Brittannië hebben gisteren een historisch akkoord bereikt over Gibraltar dat een einde moet maken aan de problemen die voortkomen uit hun 300-jarig geschil over de kleine Britse kolonie.

Bij de ceremonie waren de Britse minister van Europese Zaken, Geoff Hoon, en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Angel Moratinos, aanwezig. Gibraltar zelf was als derde partij vertegenwoordigd.

De partijen kwamen na achttien maanden overleg overeen de luchthaven van Gibraltar open te stellen voor vluchten uit Spanje en de rest van Europa. Tot dusverre blokkeerde Spanje vluchten naar Gibraltar, zodat het stukje land per vliegtuig alleen via Groot-Brittannië bereikbaar was. Commerciële vluchten naar Gibraltar hoeven voortaan geen gevaarlijke manoeuvres meer uit te voeren om het Spaanse luchtruim te omzeilen. Spanje heeft de beperkingen voor het militaire luchtverkeer echter niet opgeheven.

Andere maatregelen zijn onder meer het leggen van meer telefoonlijnen in de Britse kolonie en het oplossen van een langlopend conflict over pensioenbetalingen aan Spanjaarden die in Gibraltar hebben gewerkt. Spanje heeft ook beloofd de vaak zeer grondige grenscontroles, die lange rijen bij de grens veroorzaken, te versoepelen.

De gevoelige kwestie van de soevereiniteit van het gebied werd overigens niet aangeroerd. Groot-Brittannië kreeg de rotspunt in 1704 in handen en Spanje probeert het gebied sindsdien terug te krijgen. In 2002 werd een voorstel voor gezamenlijke Spaans-Britse soevereiniteit per referendum door bijna 99 procent van de bevolking van Gibraltar afgewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 september 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Historisch akkoord over Gibraltar

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 september 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken