Bekijk het origineel

Vreedzaam einde aan kaping Turks vliegtuig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vreedzaam einde aan kaping Turks vliegtuig

2 minuten leestijd

BRINDISI/ROME - Een kaping van een passagierstoestel van de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines is gisteravond zonder bloedvergieten geëindigd. Een tot het christendom bekeerde Turkse kaper zou met zijn actie dienst in het leger van het islamitische Turkije hebben willen voorkomen, meldden Turkse autoriteiten.

Na de landing van het toestel in het Zuid-Italiaanse Brindisi gaf de ongewapende man zich over aan de politie, die hem arresteerde. Hij vroeg politiek asiel aan. Alle 107 passagiers en 6 bemanningsleden konden het toestel ongedeerd verlaten. De politie controleerde of de kaper wellicht nog handlangers had.

Aanvankelijk was gemeld dat er twee kapers aan boord waren van de Boeing 737-400, die op weg was van Albanese hoofdstad Tirana naar het Turkse Istanbul. Volgens Turkse media was de actie een protest tegen de omstreden uitspraken die paus Benedictus XVI onlangs deed over de islam en tegen diens voorgenomen bezoek aan Turkije in november.

De gearresteerde kaper zocht juist hulp van de kerkvorst in Rome om onder de dienstplicht uit te komen. De 28-jarige gewetensbezwaarde zou de paus eind augustus hebben geschreven.

Volgens de Turkse minister van Transport, Binali Yildirim, probeert de 28-jarige Hakan Ekinci inderdaad zijn militaire diensttijd in Turkije te ontlopen en heeft hij psychische problemen. Dit zei Yildirim tegen het persbureau AP. De gouverneur van Istanbul, Muammer Guler, zei dat de kaper bij zijn aankomst in Istanbul zou zijn opgepakt omdat hij een deserteur zou zijn.

Meteen na de kaping in Grieks luchtruim verstuurden de piloten gecodeerde signalen. Athene zette direct gevechtsvliegtuigen in om de kist te onderscheppen. Eenmaal in Italiaans luchtruim dwongen twee Italiaanse F-16's het passagierstoestel tot een landing in Brindisi.

Toen Ekinci de cockpit binnendrong zei hij dat er nog een kaper was, waardoor de autoriteiten lang dachten dat dit inderdaad het geval was. Later bleek echter dat hij had gebluft.

Volgens Italiaanse veiligheidsfunctionarissen wenst de kaper een boodschap over te brengen aan paus Benedictus XVI. Wat de inhoud van de boodschap is, is onbekend. Een plaatselijke openbaar aanklager zei dat de kaper zichzelf als christen heeft geïdentificeerd.

De Albanese autoriteiten hadden de kaper politiek asiel geweigerd, aldus de Turkse autoriteiten.

Actie kaper

- Bekeerde islamiet wil niet in Turkse leger.

- Kaper zoekt bescherming bij paus Benedictus XVI.

- Turk vraagt politiek asiel aan in Italië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vreedzaam einde aan kaping Turks vliegtuig

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken