Bekijk het origineel

Kenianen eisen compensatie voor koloniaal leed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kenianen eisen compensatie voor koloniaal leed

2 minuten leestijd

NAIROBI - Slachtoffers van de Britse koloniale wreedheden in Kenia zullen volgende week een officieel verzoek om compensatie bij de Britse regering indienen. Dat zegt de Britse advocaat Martin Day, die de slachtoffers vertegenwoordigt.

De Britse regering heeft drie maanden om te reageren, zegt Day. "We verwachten dat we met de regering tot een oplossing komen. Veel van de overlevenden zijn ouder dan zeventig of tachtig jaar. Ze willen graag zekerheid voordat ze overlijden." De wreedheden tijdens het Britse koloniale bewind waren geen incidenten, zegt hij. "Er is overweldigend bewijs dat er sprake was van systematisch uitgevoerd beleid."

Voor Jane Muthoni Mara zijn de gruwelijke herinneringen aan het Britse bestuur nog springlevend, ook al hadden de gebeurtenissen langer dan een halve eeuw geleden plaats. Ze herinnert zich hoe vrouwen die de Mau Mau steunden, een militante groep die streed tegen het koloniale bewind, in opdracht van de Britten gemarteld werden door Afrikaanse soldaten. Zij deden dat onder supervisie van de "mzungu" (Swahili voor blanke man) en om informatie los te krijgen over de Mau Mau.

De Keniaanse Mensenrechtencommissie (KHRC) en de Vereniging van Mau Mau Oorlogsveteranen willen herstelbetalingen van de Britse regering. De Britse soldaten voerden tussen 1952 en 1960, een periode van noodtoestand, een offensief tegen de Mau Mau. Er zijn geen officiële cijfers over het aantal slachtoffers onder de Mau Mau, maar sommige rapporten schatten dat ongeveer 13.000 aanhangers van de Mau Mau omkwamen. Tachtigduizend van hen werden vastgehouden in kampen.

De Keniaanse Mensenrechtencommissie heeft 400 mensen erkend die in aanmerking komen voor compensatie. Waarschijnlijk zullen er nog meer namen worden toegevoegd. Day zegt dat de laagste claim 20.000 Britse pond (bijna 30.000 euro) is en de hoogste 100.000 pond (148.000 euro).

Het gaat niet alleen om financieel herstel. "We willen dat de Britse regering erkent dat er mensenrechten zijn geschonden. En we willen een excuus aan de bevolking van Kenia en de wereld, want er zijn internationale mensenrechtenwetten overtreden die marteling, inclusief verkrachting en fysiek geweld, verbieden", zegt Mwambi Mwasaru, directeur van de Mensenrechtencommissie. Toen Kenia in 1963 onafhankelijk werd, bleef het verbod dat de Britten op de Mau Mau instelden nog decennialang van kracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kenianen eisen compensatie voor koloniaal leed

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken