Bekijk het origineel

Paus schaft idee voorgeborchte in 2008 af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Paus schaft idee voorgeborchte in 2008 af

3 minuten leestijd

ROME - Paus Benedictus XVI zal de leer van het voorgeborchte begin 2008 afschaffen. Dat meldden Italiaanse media zaterdag.

Dit gebeurde na afloop van besprekingen van de internationale theologische commissie, een theologische adviesraad .

Volgens de krant Corriere della Sera is het pauselijke decreet eind volgend jaar te verwachten. Het voorgeborchte was het middeleeuwse antwoord op de vraag wat moest gebeuren met al die mensen die leefden voor de komst van Christus en die nooit van het Evangelie hadden gehoord.

Zie verder pag. 2.

Dogma voorgeborchte

Vervolg van voorpagina

Het voorgeborchte was het middeleeuwse antwoord van theologen op de kwellende vraag wat moest gebeuren met al die mensen die leefden voor de komst van Christus en die nooit van het Evangelie hadden gehoord.

Het zou volgens de middeleeuwse theologen onterecht zijn als zij in de hel terecht zouden moeten komen. Hetzelfde gold voor wie ongedoopt stierf, waarmee eigenlijk baby's in hun eerste levensuren werden bedoeld (omdat volgens de rooms-katholieke traditie de doop zo snel mogelijk na de geboorte moet plaatsvinden).

Het is waarschijnlijk een Italiaanse theoloog uit de 12e eeuw geweest die het begrip in de theologie heeft geïntroduceerd. Daarna werd eraan vastgehouden, hetgeen onder meer te lezen is in Dantes "Goddelijke Comedie", waar het voorgeborchte wordt omschreven. Er bestaan ook fresco's waarop het voorgeborchte is afgebeeld, zoals in de Clemenskerk in Rome.

Ook in de eerste catechismus van de Rooms-Katholieke Kerk uit het begin van de twintigste eeuw staat: "Ongedoopte kinderen die gestorven zijn, gaan naar het voorgeborchte waar ze God niet hebben, maar waar ze ook niet lijden. Omdat ze belast zijn met de erfzonde kunnen ze niet naar de hemel, maar ze gaan ook niet naar de hel of het vagevuur."

In de laatste versie van de rooms-katholieke catechismus, uit 1992, wordt niet meer van het voorgeborchte gesproken. Kort voor zijn dood gaf paus Johannes Paulus II de internationale theologische commissie opdracht het bestaan van het voorgeborchte te onderzoeken. De commissie werd geleid door toen nog kardinaal Joseph Ratzinger.

Dat het voorgeborchte definitief wordt geschrapt uit de officiële theologie wil niet zeggen dat de leer van het vagevuur ook verdwijnt. Het jezuïtische tijdschrift La Civiltà Cattolica, dat onder controle staat van het Vaticaan, schrijft in de laatste uitgave dat daar geen sprake van kan zijn, omdat vagevuur en voorgeborchte verschillende dogmatische begrippen zijn. "Het voorgeborchte is een theologische opinie, die nooit door de kerk als geloofswaarheid is vastgesteld. Het vagevuur daarentegen is wel een dogma dat door drie concilies is beschreven en ook tijdens het tweede Vaticaans concilie werd gepresenteerd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Paus schaft idee voorgeborchte in 2008 af

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken