Bekijk het origineel

'Huursoldaten' vervangen Britten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

'Huursoldaten' vervangen Britten

Afghanen moeten zorgen voor rugdekking Nederlanders

3 minuten leestijd

GHAZNI/LONDEN (ANP) - Britse troepen in het noorden van de Afghaanse provincie Helmand zullen worden teruggetrokken en moeten worden vervangen door Afghaanse 'huursoldaten'. In de hoop dat ze loyaal blijven aan de Afghaanse regering krijgen ze voor hun dienst in het als uiterst gevaarlijk te boek staande gebied een extra toelage, meldde de Britse krant The Times gisteren.

De evacuatie door de Britten van de districten Musa Qala, Now Zad, Sangin en Kajaki betekent dat de Nederlandse militairen in de aangrenzende provincie Uruzgan er mogelijk een gevaarlijk achterland bij krijgen. De districten liggen allemaal tussen de 50 en 100 kilometer van de Nederlandse bases in Deh Rawod en Tarin Kowt.

Nederland heeft geen problemen met de overdracht van dit gebied. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag hoort dit bij de strategie zoals de NAVO die voor heel Afghanistan heeft bedacht. Zones waar ISAF-eenheden zitten, zijn stabiel. Dat betekent dat andere gebieden minder veilig zijn. Het is de bedoeling dat de ISAF de stabiele invloed langzaam in de regio uitbreidt. Dat gebeurt ook vanuit Tarin Kowt en Deh Rawod.

Deze zogeheten strategie van de inktvlekwerking wordt nu ook in de door Britten gecontroleerde gebieden ingevoerd. Voorheen waren Britse troepen verspreid over een groot riskant gebied. De Britten trekken zich nu uit een deel terug om zich te concentreren in een kleinere zone. Het is aan de Afghanen zelf wie zij in de gevaarlijker gebieden inschakelen tegen de taliban.

De gouverneur van Helmand waarschuwt in The Times dat de terugtrekking de taliban in de kaart speelt. "We hebben niet genoeg politiemensen of soldaten om de Britten te vervangen. Deze plaatsen liggen op de smokkelroute. Als ze uit het gebied vertrekken, zullen de taliban sterker worden", aldus Amir Mohammad Akhunzada.

Volgens The Times komt het maandinkomen van de 'huurlingen' drie keer zo hoog te liggen als dat van Afghaanse militairen elders in Helmand en krijgen ze ongeveer net zo veel als talibanstrijders. Reguliere militairen in Helmand krijgen gemiddeld omgerekend 95 euro per maand.

De Britse terugtrekking uit het noorden van Helmand is volgens officieren ingegeven door het streven troepen vrij te maken om de reconstructie in grote bevolkingscentra ter hand te kunnen nemen. Commandanten zeggen dat er wel een mobiele brigade in het leven wordt geroepen die snel waar dan ook in de provincie kan worden ingezet in de strijd tegen de taliban.

In de Afghaanse provincie Uruzgan zijn zeker 52 talibanstrijders om het leven gekomen bij gevechten met buitenlandse en Afghaanse troepen. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO-missie ISAF gisteren bekendgemaakt.

De gevechten hadden zondagochtend plaats in het district Char Chino, waar het de laatste tijd vaker tot schermutselingen is gekomen. Het geweld begon toen circa twintig opstandelingen het vuur openden op ISAF-militairen en leden van het Afghaanse leger.

Het schieten ging urenlang door. Aan de kant van de buitenlandse troepen vielen geen slachtoffers. Maar het Afghaanse leger meldde 49 doden en 2 gewonden aan eigen zijde. In Uruzgan zijn naast Amerikaanse en Australische militairen ook Nederlandse troepen gelegerd.

In de aangrenzende provincie Helmand doodden Afghaanse militairen zestien rebellen, aldus een verklaring. Zij namen twee talibanstrijders gevangen.

Ook kwamen vijf talibanstrijders om het leven in de zuidelijke provincie Kandahar. Dit gebeurde toen de taliban een groep bouwvakkers aanvielen die de plek bekeken waar een nieuwe weg moest worden aangelegd. De opstandelingen ontvoerden twee Pakistaanse arbeiders.

In de oostelijk gelegen provincie Nangarhar kwamen vijf mensen om toen een bom een auto van het provinciebestuur vernielde. Daardoor kwamen een districtshoofd, een politiecommandant en zijn inlichtingenchef om het leven.


Situatie Helmand

- Britse troepen in Afghaanse Helmand worden teruggetrokken.

- Afghaanse soldaten vervangen Britten tegen forse beloning.

- Nederlandse militairen in Uruzgan krijgen er een gevaarlijk achterland bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

'Huursoldaten' vervangen Britten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken