Bekijk het origineel

Rekenkamer: Stop niet met JSF-project

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rekenkamer: Stop niet met JSF-project

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Nederland loopt flinke financiële risico's door deelname aan het Joint Strike Fighter (JSF)-project. Toch is er voor Nederland geen dringende reden uit het project te stappen.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport dat morgen verschijnt, maar vanmorgen al via de Volkskrant uitlekte.

De JSF is een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat op termijn de F-16 moet vervangen. De Rekenkamer stelt dat er nog veel onduidelijkheden zijn rond de technische ontwikkeling van het vliegtuig, het aantal te bouwen toestellen en het tijdstip waarop de JSF wordt afgeleverd. Het ministerie van Defensie acht deze risico's in zijn weerwoord op het rapport "beheersbaar."

Het kabinet toonde zich gisteren in een Kamerdebat vast bereid door te gaan met deelname aan het JSF-project. Nederland heeft sinds 2002 een kleine 600 miljoen euro in het project gestoken. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft daardoor al voor ongeveer 700 miljoen euro aan opdrachten binnen.

De regering wil in november een contract met de Amerikanen tekenen over de volgende ontwikkelingsfase. Het gaat hierbij om de inrichting van de productie, de instandhouding en doorontwikkeling van de JSF. De linkse oppositie is tegen omdat ze de risico's te groot acht, maar het kabinet heeft de steun van een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF.

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft de Kamer gisteren beloofd meer informatie te geven over de volgende ontwikkelingsfase van de JSF. Met name PvdA, SP en GroenLinks zijn bang dat Nederland na ondertekening vastzit aan het project. Dat is niet zo, stelt Van der Knaap. "De overeenkomst kent een looptijd van enkele tientallen jaren, maar in theorie is het altijd mogelijk er tussentijds uit te stappen."

De staatssecretaris stelde dat deelname aan het JSF-project tot nu toe goed heeft uitgepakt voor de Nederlandse industrie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rekenkamer: Stop niet met JSF-project

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken