Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Oververzekering ouderen dreigt"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - In de sociale zekerheid dreigen ouderen oververzekerd te raken. Prof. P. van Lieshout van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zei dat gisteren bij de presentatie van het rapport "De verzorgingsstaat herwogen".

Volgens dit rapport kent het sociale verzekeringsstelsel een opeenstapeling van regelingen die mensen van een inkomen moeten voorzien als ze ouder en dus minder productief worden. Het gaat om regelingen als AOW, pensioen, VUT, prepensioen, WW en WAO.

De WRR wijst erop dat het probleem van productiviteitsverlies op oudere leeftijd veel kleiner is dan toen de regelingen zestig tot honderd jaar geleden werden ingesteld. Door de betere levensstandaard en een betere gezondheidszorg kunnen ouderen steeds langer werken. Tegelijkertijd is er voor mensen in "het spitsuur van het leven" sprake van een verzekeringstekort, aldus de WRR.

Het WRR-rapport, dat gisteren aan premier Balkenende werd aangeboden, lekte vrijdag al uit. Kern is dat de verzorgingsstaat te veel gericht is op ouderen en te weinig op jongeren. De WRR pleit voor meer kinderopvang en voor meer geld voor onderwijs. Ook de studiefinanciering moet verbeteren, zodat studenten zich niet meer via nevenbaantjes hoeven te bedruipen.

Als belangrijkste uitdaging voor de komende tijd ziet de WRR het dichten van de kloof die tussen verschillende bevolkingsgroepen is gegroeid, zoals ouderen en jongeren, en allochtonen en autochtonen. De gemeenten zouden daarbij een belangrijke rol kunnen vervullen.

Balkenende toonde zich blij dat de WRR problemen als vergrijzing en globalisering niet alleen door een financiƫle bril bekijkt. Het kabinet zal niet meer met een inhoudelijke reactie komen op het rapport, zei de premier. Dat laat het aan zijn opvolger over. Balkenende verwacht dat het advies ook een rol zal spelen in de kabinetsformatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken