Bekijk het origineel

Op een kruispunt na de middelbare school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Op een kruispunt na de middelbare school

2 minuten leestijd

Een kruispunt van veel wegen. Welke richting kies je? De keuze voor een studie na de middelbare school heeft grote gevolgen. De mogelijkheden voor een beroep hangen er vanaf. Elke keuze heeft het risico mee dat hij niet goed is. Toch kun je wel iets doen om de kans te vergroten dat de keuze die je maakt, een goede keuze is. Enkele tips:

Tijd en aandacht

Neem de tijd. Besteed aandacht aan je studiekeuze. Dit betekent niet dat je er zestien uur per dag mee bezig moet zijn en er acht uur van wakker moet liggen. Reserveer een aantal uur per week om je er helemaal op te richten. Als je tussentijds gaat piekeren, probeer dan je gepieker te verplaatsen naar de geplande uren.

Zoek de juiste informatie

Bekijk folders, studiegidsen en internet. Je kunt je decaan om advies vragen. Ook studenten kun je vragen stellen, of studieadviseurs. Je komt hen tegen op voorlichtingsdagen. Als die niet meer worden georganiseerd, aarzel dan niet om zelf contact op te nemen met de school of universiteit. Aan de studieadviseur kun je ook vragen of je een dagje kunt meelopen. Het zien en 'proeven' van de omgeving waar je gaat studeren zegt vaak veel over de opleiding.

Beoordeel de informatie

Stel een lijstje op met criteria waar een opleiding aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan inhoud, onderwerpen, lesvormen, niveau, loopbaanmogelijkheden, sfeer en locatie. Kijk ook of je ingeloot moet worden voor de opleiding. Leg de informatie over de opleidingen naast jouw criteria.

Toets je bevindingen

Bespreek je overwegingen met mensen uit je omgeving. Het is niet de bedoeling dat zij vertellen wat je moet gaan studeren, maar dat ze je helpen de zaken op een rijtje te zetten. Heb je geen dingen over het hoofd gezien? Een buitenstaander kijkt er vaak met een frisse blik naar.

Beslis op tijd

Zorg dat je alle nodige informatie hebt. Blijf je twijfelen? Misschien helpt het om een deadline te stellen. Misschien wil je eigenlijk (nog) niet studeren en kun je daarom niet tot een keuze komen. Wees je hiervan dan bewust en ga na wat je alternatieven zijn. Een jaar iets heel anders doen kan erg goed zijn. Mogelijk zie je na die tijd weer nieuwe wegen om in te slaan.

Bron: www.uu.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Op een kruispunt na de middelbare school

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken