Bekijk het origineel

Noord-Korea wil het Pakistan van Oost-Azië worden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noord-Korea wil het Pakistan van Oost-Azië worden

"Voortbestaan van regime in Pyongyang blijft voor China van levensbelang"

4 minuten leestijd

SEOEL - Een effectief chantagemiddel, en een nuttig verdedigingswapen. Noord-Korea heeft met een kernwapen in de hand meer overlevingskans dan ooit. En de dreiging van zware sancties? Dat zal meevallen, denken ze in Pyongyang, want China kan niet zonder Noord-Korea als buurland. En verder: kernwapenstaat Pakistan werd van grote boef toch ook weer het vriendje van Amerika?

Noord-Korea's kernwapen komt natuurlijk niet uit het niets tevoorschijn, al lijkt dat van wel. Maar zo onzichtbaar als de Noord-Koreanen werkten aan hun kernwapenprogramma, zo onzichtbaar waren de Amerikanen bezig het stalinistisch regime af te knijpen en zijn levensvatbaarheid te ondermijnen. Zo is president Bush sinds 2004 veel voortvarender in het hekelen van de belabberde mensenrechtensituatie in Noord-Korea - eind 2004 werd de North Korean Human Rights Act door de Senaat goedgekeurd. Verder wordt het regime economisch ongekend hard aangepakt.

De twee Zuid-Koreaanse onderzoekers Chang Noh Soon en Cho Sung Kwon noemen in het herfstnummer van East Asian Review daarvan twee voorbeelden: de PSI (Proliferation Security Initiative), dat de Noord-Koreaanse handel in massavernietigingswapens aanpakt, en de IAI (Illicit Activities Initiative) waarmee Noord-Korea's wit-waspraktijken en dollarverval-singen -beide een belangrijke bron van alternatieve inkomsten voor het regime- worden bestreden.

Voor Noord-Korea -en China en Zuid-Korea- was het zonneklaar: deze twee programma's waren vooral bedoeld om "regime-change" in Noord-Korea te realiseren. Ook het mensenrechtenprogramma van Bush werd op deze manier uitgelegd. Het was voor China en Zuid-Korea reden om zich van deze programma's te distantiëren.

Nu het een kernwapen in de hand heeft, verwacht Noord-Korea dat het deze wurgpraktijken van de Amerikanen kan gaan bestrijden. Chanteren was al een sterk nummer van hen, het zal vanaf deze week alleen maar sterker worden.

Vooral het bevriezen van Noord-Koreaanse banktegoeden -omdat er vervalst geld op staat of inkomsten uit de drugs- en wapenhandel- moet het regime de afgelopen jaren buitengewoon veel pijn hebben gedaan. Zo werd de in Macau gevestigde Banco Delta Asia geprest om de Noord-Koreaanse tegoeden te bevriezen. De Noord-Koreanen smeekten Washington daarna of die maatregel niet kon worden opgeheven Met een kernwapen in de hand is dat smeken overbodig geworden, verwachten de Noord-Koreanen. Het wordt immers hun offensieve chantagemiddel bij uitstek.

Het wapen werkt natuurlijk ook prima als defensief middel. Noord-Korea weet dat de VS nooit een nucleaire tegenaanval op hun land zullen riskeren en evenmin op Amerikaanse troepen overzee. Amerika zal daarom geen aanval openen op een kernwapenmacht. En omdat het land op hetzelfde lijstje stond als Irak -als zijnde lid van de as van het kwaad, waartegen militair moest worden opgetreden- was Noord-Korea er alles aangelegen om het kernwapen tijdig aan boord te hebben. Zodat het de VS met behulp van nucleaire afschrikking op afstand kan houden.

Dat het nu tijd was voor een kernproef was voor Pyongyang helder: het is immers onwaarschijnlijk dat Bush nu militair zou ingrijpen, nu het moeizame oorlogen voert in Irak en Afghanistan.

De economische nood noopte Noord-Korea ook tot nucleaire voortgang: wie kernwapens heeft, kan immers gaan bezuinigen op uitgaven voor conventionele bewapening. Dat uitgespaarde geld kan dan voor economische ontwikkeling worden ingezet.

Kwestie Taiwan

Maar valt er straks nog wat economisch te ontwikkelen? Verwacht Pyongyang geen keiharde afstraffing door landen als China en Zuid-Korea? Nee, stelt de Chinese onderzoeker Shen Dingli, die is verbonden aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Fudan in China. Natuurlijk zijn de Chinezen woest over de kernproef; Pyongyang had niet anders verwacht. Maar -zo redeneert men daar- die bui drijft wel weer over.

De Noord-Koreanen wijzen in dit verband naar Pakistan en India. Toen die twee de status van kernwapenstaat kregen, werden ze ook gemeden en kregen ze fikse sancties opgelegd. Nu is daar niets meer van over en zijn die landen zelfs goede bondgenoten van de Amerikanen.

Bovendien weet men in Pyongyang dat het voortbestaan van Noord-Korea -met of zonder kernwapen- voor China van levensbelang is. Taiwan moet immers in het gareel worden gehouden om het uiteindelijk weer in te palmen binnen het Chinese rijk, en daarom is het van belang dat de ruim 30.000 Amerikaanse troepen in Zuid-Korea zich met Noord-Korea blijven bezighouden, en niet met (steun aan) Taiwan.

Arms Control Association, een Amerikaanse denktank op het gebied van wapenbeheersing, vindt dat de Amerikanen weinig hebben gedaan om Noord-Korea van dit nucleaire traject af te houden, door het diplomatieke overleg met Pyongyang weer op gang te brengen. Het eind vorig jaar in het slop geraakte zespartijenoverleg over het Noord-Koreaanse atoomprogramma -waaraan de VS, China, Zuid-Korea, Japan, Rusland en Noord-Korea deelnamen- was al op sterven na dood, mede omdat Pyongyang exclusief met de Amerikanen wilden praten en onderhandelen.

De Amerikaanse weigering om met bilateraal overleg in te stemmen vindt de ACA onbegrijpelijk. Met wat meer vindingrijkheid en inspanning had dat overleg gebruikt kunnen worden om het bredere debat binnen het zespartijenoverleg weer op gang te brengen, stelt zij.

Helemaal terecht is die kritiek natuurlijk niet. Want het is lastig onderhandelen met een gesprekspartner die eerst afwil van allerlei sancties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Noord-Korea wil het Pakistan van Oost-Azië worden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken