Bekijk het origineel

Kernmacht, schurkenstaat en paria

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kernmacht, schurkenstaat en paria

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Noord-Korea trad met de kernproef van gisteren toe tot de exclusieve club van kernmachten. Achter deze façade gaat echter een straatarm en dictatoriaal geregeerd land schuil dat afhankelijk is van voedselhulp.

GESCHIEDENIS: Na de Tweede Wereldoorlog (1945) eindigt de Japanse bezetting van het Koreaanse schiereiland met een tweedeling: Een Russische bezetting van het noordelijke en een Amerikaanse bezetting van het zuidelijke deel. Dit mondt in 1950 uit in een drie jaar durende oorlog, die naar schatting 2 miljoen mensen het leven kost. Een vredesverdrag blijft uit, waardoor beide Korea's formeel nog in staat van oorlog zijn.

POLITIEK: De oprichter van het land, de in 1994 overleden Kim Il Sung, is formeel Eeuwig President. Zijn beeltenis is overal aanwezig en zijn gedachtegoed, de Juche-ideologie, moet dienen als leidraad voor het leven van de gewone Noord-Koreaan. Kim Jong Il, de in Siberië ge-boren zoon van Kim Il Sung, groeit na de dood van zijn vader uit tot de onbetwiste Geliefde Leider. Het land heeft een premier, ministers en zelfs een parlement, maar die worden gezien als vazallen zonder enige invloed.

JUCHE: De Juchedoctrine gaat ervan uit dat Noord-Korea zijn eigen boontjes kan doppen. Ze leidt in de loop van de jaren tot een grote groei van de zware industrie, een staatsgeleide economie en verheerlijking van het leiderschap. Het naar binnen gekeerde Noord-Korea groeit zo uit tot een kluizenaar en een internationale paria.

ECONOMIE: Door het falende beleid en achtergebleven investeringen stokt de economie aan alle kanten. De omvangrijke defensie-industrie slokt jaarlijks meer dan 5 miljard dollar op. Japan, Zuid-Korea en China zijn belangrijke exportlanden voor de industriële producten. Het bestuur verdient volgens Amerikaanse opgave ook geld met de verkoop van raketten(technologie). President Bush schaarde Noord-Korea enkele jaren geleden mede om die reden samen met Irak en Iran onder de schurkenstaten.

BEVOLKING: Noord-Korea telt circa 23,1 miljoen inwoners (juli 2006). De bevolking is relatief jong. Bijna een kwart van de Noord-Koreanen is jonger dan veertien. De meesten zijn officieel atheïst, maar velen hangen traditionele geloofsrichtingen aan, sommigen zijn in het geheim christen.

HONGER: In grote delen van het land komt het geregeld tot hongersnood, mede het gevolg van natuurrampen. Voedselschaarste kostte volgens schattingen al aan mogelijk 2 miljoen mensen het leven. Bijna de helft van de kinderen onder de vijf jaar is ondervoed. Ook zeker 4 miljoen oudere kinderen krijgen te weinig eten.

STRIJDKRACHTEN: Noord-Korea heeft volgens westerse defensie-experts circa 1,1 miljoen militairen in actieve dienst. Het land beschikt over duizenden tanks, honderden gevechtsvliegtuigen en raketsoorten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Kernmacht, schurkenstaat en paria

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken