Bekijk het origineel

Nobelprijs naar Amerikaan Phelps

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nobelprijs naar Amerikaan Phelps

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Nobelprijs voor economie gaat naar de Amerikaan Edmund Phelps. Phelps doceert aan de Columbia-universiteit in New York. Hij krijgt de prijs voor zijn bijdrage aan een beter inzicht in de relatie tussen inflatie en werkloosheid.

Phelps was niet de eerste die de relatie tussen deze twee fenomenen onderzocht. Ook Milton Friedman deed onderzoekswerk op dit gebied, hetgeen er onder meer toe leidde dat hij in 1976 de Nobelprijs kreeg.

In tegenstelling tot andere collega's vroeg Edmund Phelps niet alleen aandacht voor bekende factoren die van invloed zijn op de relatie tussen inflatie en werkloosheid, maar ook voor de moeilijk meetbare factor "verwachtingen."

De verwachtingen van werknemers voor de economische ontwikkeling, hun invloed op de prijsvorming en de gevolgen hiervan voor de koopkracht, droegen volgens Phelps bij aan de looneisen die werden gesteld.

Aan de andere kant koesterden ook ondernemers verwachtingen ten aanzien van de economische ontwikkeling en loononderhandelingen die -hoewel moeilijk meetbaar- toch reƫle factoren in de prijsontwikkeling bleken te zijn.

"Hoe praktisch dit inzicht is, kun je momenteel zien in het beleid van de Federal Reserve onder Ben Bernanke. Die volgt Phelps' theorie duidelijk in de beslissingen over het rentebeleid", aldus Richard Iley, chef-econoom van BNP Paribas in New York.

De Nobelprijs voor de economie behoort niet tot de oorspronkelijke Nobelprijzen die worden uitgereikt ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. De prijs werd in 1969 door de Zweedse (centrale) Riksbank aan de andere Nobelprijzen toegevoegd. De prijswinnaar krijgt een bedrag van 10 miljoen Zweedse kroon (1,1 miljoen euro).

De Nederlander Jan Tinbergen was in 1969 de eerste die de Nobelprijs voor economie kreeg. Sinds 1999 werd de prijs steeds door meerdere mensen gedeeld, maar dit jaar is het alleen Phelps die in aanmerking komt. De hoogleraar wist nog niet precies wat hij met het geld gaat doen. "Waarschijnlijk beleggen", zei hij gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nobelprijs naar Amerikaan Phelps

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken