Bekijk het origineel

Bonden positief over mogelijke fusie Corus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bonden positief over mogelijke fusie Corus

2 minuten leestijd

IJMUIDEN (ANP) - De vakbonden FNV en CNV staan niet onwelwillend tegenover een eventuele fusie van staalbedrijf Corus met een branchegenoot. De werkgelegenheid in IJmuiden, verreweg het best renderende onderdeel van het Brits-Nederlandse staalbedrijf, zal hiermee niet in gevaar komen, zo stellen ze.

Dat lieten de twee bonden gis-teren weten naar aanleiding van de avances die het Indiase staalbedrijf Tata vorige week richting Corus maakte. De Indiërs overwegen een overname in de staalsector en kijken daarbij onder meer naar Corus. Volgens Indiase media heeft Tata 8 tot 10 miljard dollar over voor het bedrijf.

"Een fusie voor Corus is in de huidige consolidatieslag in de staalsector bijna onontkoombaar", aldus J. Duinhoven van FNV. Eerder dit jaar fuseerden het Indiase Mittal en het Europese Arcelor tot het grootste staalbedrijf ter wereld.

Volgens de bonden, die zeggen niet meer te weten over Tata dan wat in de media gemeld wordt, staat Corus open voor een fusie met een buitenlandse branchegenoot. Zeker als het bedrijf daardoor makkelijker aan de benodigde grondstoffen kan komen. "Een bedrijf als Tata heeft onbeperkt toegang tot de ertsmijnen. De Indiërs zijn zeker niet de eerste partij met dat voordeel waarmee Corus in gesprek is", reageerde CNV-onderhandelaar N. Boogaard.

Al in 2002 sprak Corus met het Braziliaanse Cia Siderurgica Nacional over een samengaan. Dit jaar circuleerden geruchten dat de Russische staalbedrijven Severstal en Evraz het Brits-Nederlandse staalconcern wilden overnemen.

Corustopman Philippe Varin zei begin dit jaar op zoek te zijn naar een partner, bij voorkeur in opkomende markten als Rusland, Brazilië en India om tegen beheersbare kosten aan grondstoffen voor staal te kunnen komen.

"Het maakt in principe niet uit met wie ze samengaan. Corus zal voorlopig zwaar blijven leunen op IJmuiden. De activiteiten daar gaan zo vreselijk goed. Alles loopt daar als een uurwerk", aldus Boogaard. Ook Duinhoven is zeer te spreken over de productielocatie in Noord-Holland. "IJmuiden is misschien wel het best draaiende staalbedrijf in Europa."

Over de Britse tak van Corus zijn de vakbondsbestuurders veel minder positief. "Het onderdeel is nog steeds niet echt winstgevend en het is aan een nieuwe aandeelhouder om te besluiten wat die daarmee gaat doen", aldus Duinhoven.

Boogaard vraagt zich af of Corus in het Verenigd Koninkrijk ooit winstgevend staal kan produceren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bonden positief over mogelijke fusie Corus

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken