Bekijk het origineel

Borstkanker terug bij kwart vrouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Borstkanker terug bij kwart vrouwen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Een op de negen vrouwen krijgt borstkanker, maar een op de vier krijgt het op termijn ook weer terug. Dat kan pas na twintig jaar gebeuren. Na tien jaar is ongeveer 30 procent van de vrouwen die ooit borstkanker had, overleden.

Vrouwen zijn zich daar niet altijd ten volle van bewust, aldus voorzitter Riet van der Heide-Schoon, voorzitster van BorstkankerVereniging Nederland gisteren. Oktober is wereldwijd uitgeroepen tot borstkankermaand. Op diverse plaatsen in Nederland wordt in deze periode extra aandacht besteed aan de veelvoorkomende ziekte.

Volgens Van der Heide willen zeker jongere vrouwen met een baan, gezin of kinderwens na een aantal jaar nog wel eens stoppen met het slikken van de zogenoemde aromataseremmers, die de terugkeer van de tumoren moeten tegen gaan. Een van de redenen is dat de bijwerkingen erg vervelend zijn. Veel vrouwen hebben last van bijvoorbeeld spierpijn en botpijn. Maar het risico is groot dat de borstkanker terugkomt, en die lijkt dan soms agressiever te zijn, waarschuwt Van der Heide.

Vroeger kregen vrouwen vijf jaar het hormonale medicijn Tamoxifen voorgeschreven om de terugkeer van borstkanker te voorkomen. Tegenwoordig krijgen vrouwen na het slikken van twee tot drie jaar Tamoxifen een zogenoemde aromataseremmer, en er gaan stemmen op om vrouwen direct op aromataseremmers te zetten. Er zijn momenteel drie aromataseremmers op de markt: Femara, Aromasin en Arimidex. Van der Heide pleit voor betere voorlichting over de risico's en roept de wetenschappers en de farmaceutische industrie op om te zorgen dat de borstkankermedicijnen minder bijwerkingen hebben.

Bovendien wil ze dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar MRI-scans. Met deze scans kan borstkanker bij vrouwen vóór de overgang veel beter worden vastgesteld dan met de gebruikelijke röntgenfoto. De kans op ontdekking van een beginnende tumor stijgt met een MRI-scan van 40 procent naar 77 procent. De combinatie van een röntgenfoto met een MRI-scan leidt tot ontdekking van zelfs 94 procent van de beginnende tumoren.

Vooral ook vrouwen uit de groep met erfelijke borstkanker hebben baat bij een MRI-scan. Wordt met een röntgenfoto 23 procent van de beginnende tumoren ontdekt, met een MRI-scan stijgt dit naar 92 procent, zo bleek vorig jaar uit Brits onderzoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Borstkanker terug bij kwart vrouwen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken