Bekijk het origineel

Een land met een belofte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een land met een belofte

3 minuten leestijd

De wereld is in rep en roer nu het Noord-Koreaanse regime heeft gedaan wat het vorige week had aangekondigd: een kernproef houden. Er is alle reden om de toekomst van dit deel van de wereld met zorg tegemoet te zien, want de gevolgen van deze Noord-Koreaanse stap kunnen aanzienlijk zijn. Zo is er het risico dat een nucleaire wapenwedloop in gang wordt gezet, met China, Taiwan, Japan en Zuid-Korea als deelnemers. Tussen deze landen bestaan tal van onopgeloste kwesties, evenals veel oud zeer uit het verleden.

Een nucleair Noord-Korea is op zichzelf ook al riskant. Onder meer vanwege de obsessieve overlevingsdrang van zijn leiders.

Intussen zijn wij als christenen geroepen om met de ogen van de Schrift naar het wereldgebeuren te kijken. Dan zien we vaak heel andere dingen. In het geval van Noord-Korea krijgen we bijvoorbeeld oog voor de broeders en zusters van de verdrukte kerk in dat land. Wie aan hen denkt zou bijna blij worden met de recente ontwikkelingen. Eindelijk komt er beweging in de situatie daar. Een situatie die vanwege de afschuwelijke verdrukking al tientallen jaren onhoudbaar was, maar muurvast zat. Hoe tergend taai toonde zich dit duivelse regime tegenover de internationale gemeenschap. Maar dat zou vanaf deze week wel eens anders kunnen worden.

Zie hem daar straks staan, Kim Jong Il, toegetreden tot de groten der aarde omdat zijn regime het aureool van kernwapenstaat heeft gekregen. Als christenen houden ook wij onze adem in, maar we zijn niet onder de indruk. We herkennen in zijn gedrag namelijk dat van de farao, van Nebukadnezar en van al die groten der aarde die in de Bijbel naam maakten. Maar hun macht wordt in de Schrift steevast ontmaskerd als zijnde overmoed en is daarom altijd aankondiging van een omslag, van de geboorteweeën van een nieuwe tijd. Omdat God Zelf korte metten maakt met deze menselijke hybris en langs die weg Zijn volk bevrijding geeft.

Waarom zou dat in Noord-Korea niet kunnen gebeuren? De hoofdstad Pyongyang werd, voordat Kim Il Sung er zijn dictatuur begon, het "Jeruzalem van het Oosten" genoemd, en dat was omdat er zo veel christenen woonden. En om die reden mogen we Noord-Korea gerust een land met een belofte noemen, want hier is het Evangelie ooit rijkelijk gezaaid en is de kerk geworteld. Ruim vijftig jaar dictatuur en repressie kunnen dat verleden niet uitwissen, integendeel. We weten uit ons eigen verleden dat God het bloed der martelaren gebruikt om de kerk juist te laten groeien.

En daarom kijken we uit in de richting van het Oosten. En hopen we op de bevrijding van de kerk. Verwachten we haar uittocht, zoals eens het volk Israël uittrok te midden van de catastrofen waarmee God Egypte teisterde.

Wat een zegen zouden ze kunnen zijn, deze christenen uit de verdrukking. Een zegen voor ons westerlingen, die hunkeren naar levende getuigenissen, naar voorbeelden van oprecht geloof en volharding.

De wereld kijkt vol afgrijzen naar wat zich afspeelt op het Koreaanse schiereiland, en de christelijke gemeente siddert evenzeer. Maar tegelijk kijkt ze gespannen uit, met slechts één vraag op de lippen: Hoe lang nog, Heere?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Een land met een belofte

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken