Bekijk het origineel

Vrij als een vogel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vrij als een vogel

Joris Sanders (19) gaat tot ruim 3 kilometer hoog in zweefvliegtuig

4 minuten leestijd

Even hotst het zweefvliegtuig op en neer over het gras van de vliegbasis Woensdrecht. De aarde kantelt en het vliegtuig schiet met een snelheid van ruim 100 kilometer de lucht in. Slechts het suizen van de wind is te horen.

Regelmatig gaat Joris Sanders (19) de lucht in. Zijn hobby is zweefvliegen. Samen met Steven Perschier (18) organiseerde hij zaterdag een jeugdzweefvliegdag. "Zo proberen we jongeren warm te maken voor het zweefvliegen en om lid te worden van onze zweefvliegclub, de West Brabantse Aero Club."

De veertig deelnemers krijgen in vogelvlucht uitleg over de activiteiten van de club. Joris: "Iemand legt de techniek van het zweefvliegen uit. Mensen kunnen zien hoe een lier het vliegtuig in de lucht trekt. Ook mag iedereen mag een rondvlucht maken."

Wanneer ben je met zweefvliegen begonnen?

"Op m'n veertiende. Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk heb ik meegevlogen in een zweefvliegtuig. Thuis ben ik met een maatje uit de straat, die lid is van de club, een dag meegegaan. Toen was ik verkocht en ben ik lid geworden."

Hoe heb je het zweefvliegen geleerd?

"Ik heb veel geoefend met een instructeur in een vliegtuig voor twee personen. Hij leerde me rechtuit vliegen, bochten maken, starten met een lier en landen. Samen zijn we ongeveer zestig keer de lucht in geweest. Daarna mocht ik alleen vliegen.

Een jaar later ben ik begonnen met de cursus voor het vliegbrevet, zodat ik zelfstandig overal naartoe kon gaan. Ik ben opnieuw tig keer met een instructeur de lucht in geweest. Hij leerde me hoe ik een noodlanding moest maken. Je moet dan bij wijze van spreken op een zakdoek kunnen landen.

Behalve de vliegoefeningen volgde ik theorielessen. Docenten van onze club gaven les in vakken als meteorologie, navigatie -hoe je de weg kunt vinden in de lucht- en vliegtuigtechniek."

Wat is er zo leuk aan het zweefvliegen?

"Het geeft een kick om vrij als een vogel in de lucht te zijn. In een vliegtuig kan ik gaan waar ik wil. Zweefvliegen is heerlijk rustig. Even is er niemand die tegen me aanpraat, is er geen mobieltje dat me kan storen."

Voel je je niet eenzaam?

"Nee, desnoods roep ik iemand per radio op als ik me alleen voel. Dat doe ik zelden."

Wat zijn de kosten van je hobby?

"Per jaar betaal ik voor het lidmaatschap van de club 500 euro. Dat is inclusief alle starts die ik maak. Daarnaast kost een extra verzekering me ongeveer 150 euro op jaarbasis. En eens in de vijf jaar moet ik me laten keuren door een arts. Daar leg ik 65 euro voor neer. Het vliegtuig dat ik gebruik, is van de club. Met een bijbaantje is het zweefvliegen goed te betalen."

Hoe lang duurt een vlucht?

"Dat varieert van tien minuten tot uren. Het hangt ervan af of er voldoende thermiek is. Dat is warme lucht die opstijgt. Door de thermiek wint het vliegtuig hoogte. De langste vlucht die ik ooit maakte, duurde zeven uur. Ik ben toen met een ander clublid in een tweezitter naar Luxemburg en Duitsland gevlogen en weer terug. In totaal maakten we 700 kilometer."

Hoe weet je waar thermiek is?

"Ik kijk naar de wolken. Onder een bepaald type stijgt de lucht omhoog. Daar vlieg ik naar toe en de instrumenten zeggen onder de wolk of daar inderdaad een thermiekbel is. Daarin blijf ik rondjes vliegen. Ondertussen stijgt het vliegtuig langzaam.

Regelmatig zweven er roofvogels in die thermiekbellen. Soms vliegen we zij aan zij. Af en toe ziet een buizerd of havik mij als indringer en voert-ie een schijnaanval uit. Mooi om te zien wanneer zo'n dier vlak over je heen scheert."

Op welke hoogte vlieg je?

"Ik ga tot maximaal 3 kilometer. Een keer ben ik nog hoger geweest, 3200 meter. Maar dat is echt uitzonderlijk."

Ben je nooit bang?

"Nee, voordat ik opstijg controleer ik alles of het goed werkt. En een zweefvliegtuig kan niet zomaar uit de lucht vallen."

Sneller dan een Ferrari

- Tijdens de lierstart trek het zweefvliegtuig sneller op dan een Ferrari, binnen 4 seconden is het op een snelheid van 100 km/u.

- Zweefvliegtuigen kunnen net zo snel als een Porsche, 280 km/u.

- Afstanden vormen voor zweefvliegtuigen geen probleem: het wereldafstandsrecord is 3000 kilometer.

- Je mag eerder zweefvliegen -vanaf 14 jaar- dan op een brommer rijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Vrij als een vogel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken