Bekijk het origineel

Saba enthousiast over bezoek vorstin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Saba enthousiast over bezoek vorstin

2 minuten leestijd

THE BOTTOM (ANP) - Vrolijk zwaaiend vanachter het raampje van haar vliegtuig nam koningin Beatrix gisteren afscheid van Saba, het kleinste eiland in haar koninkrijk.

De vorstin was 's ochtends gearriveerd en bezocht op het eiland diverse instellingen en scholen, waar ze vooral veel kinderen ontmoette. De ontvangst op het 1500 inwoners tellende eiland was zeer hartelijk. Iedereen leek uitgelopen om de vorstin te begroeten en toe te juichen. Koningin Beatrix bezocht Saba voor het laatst in 2001.

Het bezoek stond voor de lokale politici in het teken van de nieuwe staatkundige veranderingen in het koninkrijk. Saba wordt vanaf 2007, evenals Bonaire en Sint Eustatius, een bijzondere gemeente van Nederland. De vorstin sluit haar rondreis langs de Antillen en Aruba donderdag af met een bezoek aan Sint Eustatius. Voor gedeputeerde Will Johnson komt daarmee een einde aan de situatie dat Saba "als kolonie van een kolonie" functioneerde. "Curaçao heeft zelf veel problemen en veel hulp nodig van Nederland. Er werd aan ons, als klein eiland, nauwelijks aandacht besteed binnen het concept van de Nederlandse Antillen. Door een directe relatie met Nederland aan te gaan hebben we onze toekomst meer zelf in de hand", aldus de politicus.

Over twee weken komt een commissie uit Nederland naar Saba om een onderzoek uit te voeren naar de situatie van onder meer het onderwijs, de economische situatie en de sociale veiligheid op het eiland. "We ontdoen ons van de tussenpersoon (Curaçao) en kunnen straks rechtstreeks zaken doen met Nederland. Curaçao kan ons niet langer tegenhouden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Saba enthousiast over bezoek vorstin

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken