Bekijk het origineel

Verhitte emoties in aanloop naar verkiezingen Ecuador

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verhitte emoties in aanloop naar verkiezingen Ecuador

2 minuten leestijd

QUITO (ANP) - De gemoederen zijn hoog opgelopen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Ecuador van zondag.

De favoriet, de bananenmagnaat Alvaro Noboa, heeft zijn linkse opponent Rafael Correa in de campagne neergezet als een knechtje van de Venezolaanse president Hugo Chàvez. Op zijn beurt vergeleek Correa zijn conservatieve tegenstander met Anastasio Somoza, de voormalige dictator van Nicaragua.

De 56-jarige Noboa van de centrumrechtse partij Prian haalde half oktober in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de meeste stemmen. Hij kreeg de steun van bijna 27 procent van de kiezers. Correa, die in de peilingen de beste resultaten haalde, kwam op de tweede plaats met een score van ongeveer 22 procent. Volgens de prognoses wint Noboa ook in de tweede ronde. In de meeste peilingen heeft hij een voorsprong van ongeveer 15 procentpunt op zijn tegenstander.

De miljardair Noboa is de rijkste man van Ecuador. Hij deed al twee keer eerder een gooi naar het hoogste ambt in het Zuid-Amerikaanse land en heeft zich niet laten ontmoedigen door de nederlagen die hij toen leed. "Ik ben de kandidaat van de armen en God heeft me gezegd dat ik president moet worden", zei Noboa tijdens zijn campagne.

Noboa is een overtuigd voorstander van het economisch liberalisme. De bananenmagnaat wil vasthouden aan de dollar als betaalmiddel, een maatregel die in 2000 in Ecuador is ingevoerd. Volgens Noboa heeft de dollarisering Ecuador macro-economische stabiliteit bezorgd en is mede dankzij de invoering van de munt een eind aan de hyperinflatie gekomen. Noboa belooft de Ecuadoranen duizenden nieuwe banen. Bovendien denkt hij dat het mogelijk is om dagelijks honderden huizen voor de armen te bouwen.

Correa van de partij Alianza País (Land Bondgenootschap) noemt zich net als Noboa een belangenbehartiger van de armen. Hij heeft echter een heel andere koers voor ogen dan zijn opponent. De in de Verenigde Staten opgeleide econoom Correa wil juist af van de dollar als betaalmiddel. Bovendien ziet hij in tegenstelling tot Noboa niets in een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

De bestrijding van de armoede is een belangrijk thema in de campagne.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Verhitte emoties in aanloop naar verkiezingen Ecuador

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken