Bekijk het origineel

Zes Afghaanse soldaten komen om bij aanslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zes Afghaanse soldaten komen om bij aanslag

2 minuten leestijd

KABUL (AP) - Bij een aanslag met een bermbom op een voertuig van het Afghaanse leger zijn in het oosten van Afghanistan zes militairen om het leven gekomen. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

De aanslag deed zich zaterdag voor in de provincie Paktia. Al de zes inzittenden van het voertuig kwamen om het leven. De omgekomen militairen werkten samen met het Amerikaanse leger.

Twee NAVO-militairen raakten gisteren gewond bij een aanval door opstandelingen in de zuidelijke provincie Zabul. De opstandelingen hadden een bermbom geplaatst en openden het vuur op de NAVO-troepen. Vier voertuigen liepen schade op, aldus een NAVO-woordvoerder.

Het geweld in de oostelijke en zuidelijke regio's van Afghanistan is dit jaar enorm toegenomen. Strijders van de taliban hebben een recordaantal zelfmoordaanslagen en aanslagen met bermbommen gepleegd, en bijna 4000 mensen zijn bij geweld om het leven gekomen.

Zaterdagochtend gingen talibanstrijders in de oostelijke provincie Kunar een huis binnen en doodden een gezin dat uit vijf leden bestond, onder wie twee zussen die werkten als leraressen. De vrouwen hadden eerder een brief ontvangen waarin ze werden gewaarschuwd te stoppen met lesgeven. Hun moeder, grootmoeder en een mannelijk familielid werden ook omgebracht. Dit jaar zijn al twintig leraren omgebracht door de taliban en 198 scholen in brand gestoken.

Volgens de regels van de taliban is het verboden om les te geven "onder de huidige marionettenregering", omdat dit "het systeem van de ongelovigen" versterkt.

In september of oktober werd bij een topontmoeting van de taliban een lijst van dertig regels opgesteld die sindsdien op internet circuleren. Op die lijst staat ook het voorschrift dat leraren die zich niet aan die regel houden, moeten worden gedood. De lijst is ondertekend door talibanleider Mullah Omar.

De regels richten zich verder tegen ontwikkelingsprojecten van hulporganisaties, waaronder scholen, wegen en ziekenhuizen, en medewerkers van die organisaties. Op de lijst staat ook dat talibanstrijders niet mogen roken en dat materiaal dat is bestemd voor de jihad niet voor persoonlijke doeleinden mag worden gebruikt.

De Afghaanse president Hamid Karzai werd gisteren emotioneel toen hij op de staatstelevisie een toespraak hield over de mensenrechten. Hij kreeg tranen in zijn ogen en moest meermalen pauzeren terwijl hij beschreef hoe Afghaanse kinderen door terroristen uit Pakistan worden gedood en omkomen bij bombardementen door de NAVO en de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen.

Hij schetste de uitzichtloze situatie in zijn land en zei dat de Afghanen de wreedheid waarmee ze worden geconfronteerd nauwelijks aankunnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 december 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Zes Afghaanse soldaten komen om bij aanslag

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 december 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken