Bekijk het origineel

Vliegverkeer Gibraltar en Spanje hersteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vliegverkeer Gibraltar en Spanje hersteld

2 minuten leestijd

GIBRALTAR (AP) - Voor het eerst zijn er zaterdag directe passagiersvluchten uitgevoerd tussen Spanje en de Britse kolonie Gibraltar. Dat gebeurde op grond van een in september door Spanje, Groot-Brittannië en Gibraltar gesloten akkoord.

Een Airbus van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia landde iets voor 13.00 uur in Gibraltar, waar omstreeks dezelfde tijd een Brits toestel opsteeg om naar Madrid te vliegen. In de Airbus zaten behalve de nodige hoogwaardigheidsbekleders en journalisten ook vijftig gewone passagiers.

Een vertegenwoordiger van de overheid in Gibraltar noemde de vluchten "de eerste stap op weg naar de beëindiging van de beperkingen die nog zijn overgebleven uit de tijd van (de Spaanse dictator generaal Francisco, red.) Franco."

Spanje stond Gibraltar in 1713 aan Groot-Brittannië af, maar is altijd aanspraak blijven maken op het gebied, een rots van 6,5 vierkante kilometer met 28.000 bewoners. Franco sloot de grens met het in het uiterste zuiden van Spanje gelegen Gibraltar in 1969 en het duurde tot 1985 voordat de grens weer openging.

Als onderdeel van de strijd om Gibraltar terug te krijgen heeft Spanje vliegverkeer tussen Gibraltar en andere landen steeds geblokkeerd, zodat er altijd via Groot-Brittannië gevlogen moest worden. Om waar dan ook heen te vliegen moesten bewoners van het gebiedje via Londen reizen, of naar Malaga rijden, een tocht van anderhalf uur, om daar het vliegtuig te pakken.

Het akkoord kon worden gesloten nadat Spanje, onder de nieuwe sociaaldemocratische regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero, Gibraltar eindelijk had geaccepteerd als gelijkwaardige gesprekspartner bij onderhandelingen. De drie partijen besloten daarop het soevereiniteitsvraagstuk op de lange baan te schuiven en om te beginnen een oplossing te zoeken voor een aantal praktische problemen.

Een probleem is nog wel dat auto's om Gibraltar te bereiken de enige landingsbaan op het stukje land moeten oversteken. Dat betekent dat het verkeer telkens als er een vliegtuig vertrekt of aankomt moet worden tegengehouden, wat in het centrum van Gibraltar tot chaos leidt. Naar verluidt bestaan er echter plannen om een tunnel onder de landingsbaan aan te leggen. Voorlopig zullen er, naast de vluchten uit en naar Groot-Britta nnië, alleen vluchten uit en naar Madrid worden uitgevoerd.

Het akkoord moet er ook toe leiden dat auto's gemakkelijker toegang krijgen tot Gibraltar. Momenteel zorgen zeer uitgebreide controles aan de Spaanse kant van de grens vaak voor lange wachttijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vliegverkeer Gibraltar en Spanje hersteld

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken