Bekijk het origineel

Matig drinken verkleint kans op diabetes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Matig drinken verkleint kans op diabetes

1 minuut leestijd

Een tot drie glazen alcoholische drank per dag kan de kans op diabetes type 2 met 30 procent verminderen. Het type alcoholische drank heeft geen invloed op het resultaat. Drank verhoogt de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed. Dit kan leiden tot verbetering van de gevoeligheid van weefsels voor insuline.

Dat stelt Joline Beulens, die afgelopen woensdag promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Eerder werd bekend dat een paar glazen het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bij hart- en vaatziekten veroorzaakt alcohol een toename van het (goede) HDL-cholesterol in het bloed. HDL transporteert cholesterol uit de weefsels naar de lever om daar afgebroken te worden.

Beulens, die haar onderzoek uitvoerde bij TNO in Zeist, vond aanwijzingen dat matig alcoholgebruik de insulinegevoeligheid verhoogt. Insuline transporteert glucose (suiker) naar de weefsels, waaronder de spieren. Wanneer de weefsels minder gevoelig worden voor insuline en minder glucose opnemen, kan de glucoseconcentratie in het bloed te hoog worden. Als dat regelmatig gebeurt, is er sprake van diabetes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 januari 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Matig drinken verkleint kans op diabetes

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 januari 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken