Bekijk het origineel

Geweld Hamas en Fatah laait verder op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geweld Hamas en Fatah laait verder op

3 minuten leestijd

GAZA-STAD (AP) - Het geweld tussen de rivaliserende milities van de Palestijnse partijen Hamas en Fatah heeft dit weekeinde nieuwe hoogten bereikt. Er vielen in de Gazastrook zeker 27 doden bij schietpartijen tussen de twee bewegingen.

Het gaat om de zwaarste gevechten tussen aanhangers van de twee partijen in een jaar. De onderhandelingen die gisteren zouden plaatsvinden over een mogelijk te vormen regering van nationale eenheid zijn opgeschort.

De Palestijnse Hamaspremier, Ismail Haniyah, riep de bevolking op "de nationale eenheid te bewaren", maar de milities leken zich weinig van zijn oproep aan te trekken. Egyptische onderhandelaars die proberen te bemiddelen tussen de strijdende groepen dreigden volgens bronnen gisteren naar huis te gaan als het geweld ongeremd doorgaat.

De Saudische koning Abdullah nodigde de rivalen gisteren uit om in zijn land "op neutraal terrein" te gaan praten over de normalisering van de situatie. Hamas, die begin vorig jaar de regeringsmacht heeft overgenomen na democratische verkiezingen, accepteerde de uitnodiging als eerste, korte tijd later gevolgd door de Fatahpartij van president Mahmud Abbas.

Vrijdag en zaterdag waren de bloedigste dagen in de onderlinge strijd van de Palestijnse groeperingen. In de Gazastrook vielen vrijdag zestien doden, onder wie twee kinderen. Het geweld viel samen met een betoging van duizenden Hamasleden die vierden dat hun partij een jaar geleden democratisch aan de macht was gekomen. De militante al-Aqsa Martelaren Brigade, die banden heeft met Fatah, zei toen 24 Hamasaanhangers gevangen te hebben genomen.

Zaterdag kwamen bij verscheidene schermutselingen en schietpartijen zeker zeven mensen om het leven en gisteren kwamen in de Gazastrook zeker vier mensen om. Beide partijen claimden overigens ook leden van de rivaliserende groepen gevangen te hebben genomen.

Een van de ontvoeringen had gisteren plaats op de Westelijke Jordaanoever, waar het geweld tussen Fatah en Hamas tot nu toe nog geen overheersende rol had gespeeld. In de stad Nablus zouden de al-Aqsa Martelaren Brigades elf Hamasleden hebben vastgehouden na een schietincident. Hamas zei op zijn beurt het hoofd van de Palestijnse veiligheidstroepen in Gaza, lid van Fatah, te hebben ontvoerd.

Gisteren zou Hamas weer met Fatah overleggen over de vorming van een reger ing van nationale eenheid, maar de onderhandelingen, die al maanden lopen maar telkens weer worden opgeschort, zijn nu opnieuw van de baan. Sinds de machtsovername door Hamas is het Palestijnse bestuur internationaal geïsoleerd geraakt. Een regering van nationale eenheid met medewerking van de meer gematigde Fatah zou daaraan een einde moeten maken.

Overigens kondigde een medewerker van de Palestijnse president Abbas zaterdag aan dat honderden leden van de Palestijnse veiligheidsdiensten en ambtenaren, die maandenlang geen salaris hebben ontvangen, binnenkort een maand krijgen uitbetaald. De betaling is mogelijk doordat Israël vrijdag 100 miljoen dollar aan bevroren tegoeden heeft overgemaakt aan de Palestijnse autoriteit.

Het gaat om belastingen die Israël voor de Palestijnen int. Jeruzalem heeft sinds de machtsoverneming afgelopen maart door de radicale Hamasbeweging in de Palestijnse gebieden de belastingen niet naar de Palestijnen doorgesluisd, maar besloot vrijdag een deel toch over te maken als steunbetuiging aan de gematigde Abbas. De Israëlische premier Olmert meldde er toen overigens bij dat het geld bestemd was voor humanitaire doelen en niet voor het betalen van salarissen aan overheidsfunctionarissen.

Schietpartijen

- Zwaarste gevechten tussen Hamas en Fatah sinds een jaar.

- Zeker 27 doden bij schietpartijen tussen de twee bewegingen.

- Onderhandelingen over een mogelijk te vormen regering opgeschort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 januari 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Geweld Hamas en Fatah laait verder op

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 januari 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken